Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken ger upp kampen för gjuteriet i Alvesta

De anställda på Componenta i Alvesta får max 7 300 kronor mer i månaden under ett drygt halvår före nedläggningen. Det blev resultatet av förhandlingarna sedan facken gett upp försöken att rädda kvar verksamheten och avstått från att låta en löntagarkonsult granska flytten till Finland.
Publicerad
- Vi kom inte längre med att stoppa nedläggningen. Koncernen hade två gjuterier som gick på halvfart. I Finland är reglerna på arbetsmarknaden flexiblare, säger Sifklubbens ordförande Kjell Petersson.
När de anställda först fick beskedet om nedläggningen dök produktionen. Syftet med den utökade lönen är att hålla produktionen uppe till maj nästa år då flytten sker.
Tidigare har facken krävt att näringslivsminister Pagrotsky ska ingripa. Misstankar finns om att flytten finansieras med det köp av mark och fastigheter som den finska kommunen Karkkila lovat genomföra. Kraftfulla reaktioner från Pagrotsky har dock låtit vänta på sig.
Med nedläggningen av gjuteriet i Alvesta som tillverkat gatubrunnslock med ett karaktäristiskt "A" försvinner också en lyckad integrationsprocess. Sedan 1960-talet har gjuteriet fungerat som en väg in i det svenska samhället för invandrare och flyktingar. Omkring hälften av de anställda har utländsk bakgrund och bland dem finns närmare 30 nationaliteter.
- Det har alltid funnits jobb här, det har aldrig funnits några fördomar. Alla har pratat med alla, säger Kjell Petersson.
Nu konstaterar han att det blir extra tufft för de med utländsk bakgrund som haft gjuteriet som enda svenska arbetsplats i mer än 20 år.
Gjuteriet i Alvesta har som mest haft 230 anställda, i dag är de 127.
Componenta med cirka 1 700 anställda i Sverige och Finland har verksamhet på tiotalet orter i Sverige.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.