Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fack och företag får hjälp av Gud

När klockan slår två kan det hända att personalen på Creator i Vikmanshyttan får besök av Guds representant i Hedemora. Klockan två är det nämligen kafferast och företagsprästen Anders Berglund gillar att fika.
Johanna Rovira Publicerad

Fast det är inte enbart för kaffets skull som prästen Anders Berglund besöker uppfinningsföretaget Creator, utan för att etablera en kontakt med personalen.

- Att fika är ett naturligt sätt att umgås och det gäller att hitta situationer där jag inte är i vägen och stör.

När Anders Berglund sökte sin tjänst för ett år sedan, stod det företagspräst i arbetsbeskrivningen, men ingenting om vad det faktiskt innebar att vara företagspräst. Han fick mer eller mindre uppfinna sin tjänst och började med att ta kontakt med Hedemora näringslivsbolag för att erbjuda sina tjänster.

- För mig var det självklart att också förankra idén om samarbete hos facket, jag måste ha acceptans från bägge håll, annars funkar det inte, säger Anders Berglund.

När han dyker upp hos Creator den här dagen, iförd prästkrage och en jacka med ordet PRÄST tydligt präntat på bröstet, är det klubbordföranden Mats Lind som tar emot.

- När jag första gången fick frågan om vad jag tyckte om idén med företagspräst, svarade jag:

Du skulle ha varit här för två år sedan. Då var det en arbetskamrat som avled i en olycka och även om företaget erbjöd samtalsstöd så passar det inte alla att gå till en psykolog, berättar Mats Lind.

Med 34 års samtalserfarenhet tror Anders Berglund att han kan vara behjälplig inte bara vid dödsfall utan också om företaget kanske måste varsla. För hur duktig en HR-person än är, så representerar han eller hon arbetsgivaren och det kan behövas en ventil i pressade lägen. En ventil med absolut tystnadsplikt. Och eftersom det generellt är lättare att tala med någon person man har namn på än någon helt främmande, så ser Anders Berglund sin närvaro som viktig även nu när företaget går lysande och varsel och uppsägningar är ett minne blott.

- Jag vill inte vara någon ambulerande krishanterare så folk tänker "Har någon dött" när de ser mig. Jag besöker företagen med odefinierad regelbundenhet för kontinuitetens skull.

- Ju fler vägar det finns för samtal desto bättre är det, säger Per Jusslin, klubbordförande på Hiak, ett akustikföretag i Hedemora, nästa stopp på Anders Berglunds dagordning den här dagen.

- Behovet finns helt klart. Det behöver inte vara något tragiskt som inträffat - jag tror människor i dag generellt mår sämre själsligt än för 30 år sedan. Man vet aldrig vad framtiden bär med sig. Även om vi varit förskonade från varsel hittills, så är det bra att det finns ett komplement till företagshälsovården.

Per Jusslin ser ingen risk i att företaget skulle smita i sitt arbetsmiljöansvar för att det finns gratis själavård att tillgå. Inte heller ser han något problem med att Anders Berglund företräder en protestantisk trosuppfattning när det finns flera kollegor med annan religiös bakgrund på företaget.

- Så länge det är religionsneutralt är det väl en bisak om den person man pratar med är präst, säger Per Jusslin.

- Jag har så många andra arenor att predika på och den som vill diskutera trosfrågor är välkomna att göra det på mitt kontor, säger Anders Berglund.

Amen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.