Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få jämlika nog att ge bort sin premiepension

Ett sätt att öka jämlikheten är att den som tjänar mest i ett förhållande överför premiepension till partnern. Men ännu är det få som gör det.
Anita Täpp Publicerad

I de flesta förhållanden tjänar mannen mer än kvinnan. Att kvinnor också i långt större utsträckning är föräldralediga och jobbar deltid än män gör att de får en sämre pension.

Att mannen då överför sin premiepension till kvinnan kan vara ett sätt för gifta par att öka jämlikheten i förhållandet, och i förlängningen också i samhället.
Även registrerade partners har den här möjligheten.

Men ännu är det få som utnyttjar den.
2004 överlät knappt 4 000 personer sin pensionsrätt till sin äkta make/maka eller registrerade partner. I är det drygt 8 700 som gör det.

- Många gånger vet man inte om att det går att göra så här, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.

- Det fina är att man kan göra det utan att det påverkar ekonomin i dag, som ett sätt att jämka ut skillnaderna på sikt.

I genomsnitt får pensionsspararen ungefär 4 500 kronor per år i premiepension.
Vid en överföring av pensionsrätten minskas beloppet med 14 procent så att mottagaren av pensionspengarna får 86 procent av dem.

Resten tilldelas alla pensionssparare.

Det beror på att man räknar med att det kommer att ske fler överföringar från män till kvinnor än tvärtom, och att kvinnor som kollektiv beräknas leva längre än männen. Pensionen måste alltså betalas ut under längre tid.

- Tyvärr tycks man ofta resonera så att om kvinnan endast får 86 procent av pengarna så är det en dålig affär för familjen, säger Anna Allerstrand.

-  Men man vet ju ingenting om hur det ser ut om 30 år, om man fortfarande är gifta då. Det är klart att alla vill att äktenskapet ska hålla, men det vet vi ju att det inte alltid gör, och då får man vara lite egoistisk.

Hur ska man argumentera för att en motsträvig man ska överföra sin premiepension?

- Då måste man förhandla om det och stå fast vid att den som är hemma mer för att ta hand om barnen ska kompenseras för det. Att det är "fair" att göra så, för att få ett mer jämlikt förhållande, säger Anna Allerstrand.

Fakta

Gifta eller registrerade partners kan överlåta sin premiepension till den äkta hälften.

Överlåtelsen görs genom en blankett som du hittar här, från Försäkringskassan.
Före den sista januari måste man anmäla överlåtelsen av sin premiepension från och med innevarande år. Överföringen gäller sedan tills man anmält att den ska avslutas.

Man kan inte överföra tidigare pensionsrätter.

Man kan inte ta tillbaka det man överfört.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.