I de flesta förhållanden tjänar mannen mer än kvinnan. Att kvinnor också i långt större utsträckning är föräldralediga och jobbar deltid än män gör att de får en sämre pension.
Att mannen då överför sin premiepension till kvinnan kan vara ett sätt för gifta par att öka jämlikheten i förhållandet, och i förlängningen också i samhället.
Även registrerade partners har den här möjligheten.
Men ännu är det få som utnyttjar den.
2004 överlät knappt 4 000 personer sin pensionsrätt till sin äkta make/maka eller registrerade partner. I är det drygt 8 700 som gör det.
- Många gånger vet man inte om att det går att göra så här, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.
- Det fina är att man kan göra det utan att det påverkar ekonomin i dag, som ett sätt att jämka ut skillnaderna på sikt.
I genomsnitt får pensionsspararen ungefär 4 500 kronor per år i premiepension.
Vid en överföring av pensionsrätten minskas beloppet med 14 procent så att mottagaren av pensionspengarna får 86 procent av dem.
Resten tilldelas alla pensionssparare.
Det beror på att man räknar med att det kommer att ske fler överföringar från män till kvinnor än tvärtom, och att kvinnor som kollektiv beräknas leva längre än männen. Pensionen måste alltså betalas ut under längre tid.
- Tyvärr tycks man ofta resonera så att om kvinnan endast får 86 procent av pengarna så är det en dålig affär för familjen, säger Anna Allerstrand.
- Men man vet ju ingenting om hur det ser ut om 30 år, om man fortfarande är gifta då. Det är klart att alla vill att äktenskapet ska hålla, men det vet vi ju att det inte alltid gör, och då får man vara lite egoistisk.
Hur ska man argumentera för att en motsträvig man ska överföra sin premiepension?
- Då måste man förhandla om det och stå fast vid att den som är hemma mer för att ta hand om barnen ska kompenseras för det. Att det är "fair" att göra så, för att få ett mer jämlikt förhållande, säger Anna Allerstrand.