Meningen med Unionens studiestöd är att stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden. Men vad man väljer att studera är helt upp till en själv, det behöver alltså inte ha någon som helst koppling till yrkeslivet eller det arbete man har.
Studiestödet, som är på upp till 3 100 kronor per termin, kan sökas av alla yrkesverksamma medlemmar, vilket inkluderar den som är föräldraledig, arbetslös, studerande eller sjukskriven.
Du bestämmer själv vad du vill ha ersättning för, som exempelvis kursavgiften, kurslitteraturen eller förbrukningsmaterial, under förutsättning att det finns ett intyg från den utbildningsansvarige.
Eftersom långt färre än förväntat har ansökt om bidrag från de många miljoner som avsatts för det här, i dag återstår 250 miljoner, har nu förbundet lättat på villkoren, både vad gäller kvalifikationskravet och studiernas omfattning.
Det betyder att du nu bara behöver ha varit medlem i Unionen i ett halvår, eller på vissa villkor till och med just blivit medlem, liksom att du inte längre behöver studera ett visst antal timmar eller få ihop ett visst antal poäng för att kunna söka stödet.
Det innebär exempelvis att du nu kan få hela kursavgiften för den kvällskurs i keramik som du vill gå på en kväll i veckan.
Vill du studera utomlands gäller samma villkor.
Den som har studerat tidigare men glömt att söka studiestödet kan fortfarande göra det, retroaktivt för studier ett år tillbaka. Men då gäller lite tuffare villkor, som att du måste ha varit medlem i ett år för att få ersättning. Och den som gick en kvällskurs förra hösten eller i våras kan då få en ersättning på maximalt 1 000 kronor per termin.