Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Få din kvällskurs betald av facket!

Sugen på att lära något nytt i höst? Kanske skulle en kvällskurs i trädgårdsdesign, spanska eller aktier passa? I så fall ska du inte missa att du som Unionenmedlem exempelvis kan få kursavgiften eller litteraturkostnaden betald av förbundet, med upp till 3 100 kronor per termin.
Anita Täpp Publicerad 28 augusti 2012, kl 14:14

Meningen med Unionens studiestöd är att stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden. Men vad man väljer att studera är helt upp till en själv, det behöver alltså inte ha någon som helst koppling till yrkeslivet eller det arbete man har.

Studiestödet, som är på upp till 3 100 kronor per termin, kan sökas av alla yrkesverksamma medlemmar, vilket inkluderar den som är föräldraledig, arbetslös, studerande eller sjukskriven.

Du bestämmer själv vad du vill ha ersättning för, som exempelvis kursavgiften, kurslitteraturen eller förbrukningsmaterial, under förutsättning att det finns ett intyg från den utbildningsansvarige.

Eftersom långt färre än förväntat har ansökt om bidrag från de många miljoner som avsatts för det här, i dag återstår 250 miljoner, har nu förbundet lättat på villkoren, både vad gäller kvalifikationskravet och studiernas omfattning.

Det betyder att du nu bara behöver ha varit medlem i Unionen i ett halvår, eller på vissa villkor till och med just blivit medlem, liksom att du inte längre behöver studera ett visst antal timmar eller få ihop ett visst antal poäng för att kunna söka stödet.

Det innebär exempelvis att du nu kan få hela kursavgiften för den kvällskurs i keramik som du vill gå på en kväll i veckan.

Vill du studera utomlands gäller samma villkor.

Den som har studerat tidigare men glömt att söka studiestödet kan fortfarande göra det, retroaktivt för studier ett år tillbaka. Men då gäller lite tuffare villkor, som att du måste ha varit medlem i ett år för att få ersättning. Och den som gick en kvällskurs förra hösten eller i våras kan då få en ersättning på maximalt 1 000 kronor per termin.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.