Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Exporten av bildelar ökar – medan utskeppningen av bilar minskar

Publicerad

Exporten av bildelar ökar – medan utskeppningen av bilar minskar

Exporten av bildelar och tillbehör ökade starkt i volym under första kvartalet i år. Produktområdet har nu ett högre exportvärde än färdiga personbilar.
Volymen för personbilar och lastbilar sjönk något.

Både exporten och importen av varor ökade starkt under det första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Ökningen för exporten blev 10,1 procent, enligt statistiska centralbyrån, SCB.

Exportvolymen har ökat starkt ända sedan 1993. Efter en liten avmattning i tillväxttakten under 1996 stegrades ökningstakten till cirka 10 procent under fjolåret och fortsatte att öka i samma höga takt under det första kvartalet i år.

Exporten visar en god ökningstakt för skogsvaror, 9 procent, särskilt pappersexporten ökade snabbt i volym. Mineralvaror ökade i något lägre takt. Kemivarorna ökade snabbt i volym, speciellt läkemedel. Energivaror sjönk något i volym.

Verkstadsvaror ökade i något högre takt än den totala exporten, med 11 procent. Elektroindustriprodukterna är det område inom verkstadsindustrin näst efter bildelarna som ökade snabbast.

Verkstadsvarorna, som svarar för drygt hälften av importvärdet, ökade med 15 procent. Även under fjolåret hade denna sektor en snabbare ökning än genomsnittet.

Starkt bidragande till den snabba ökningen, 25 procent, under kvartalet var en snabbt ökande import av elektroindustriprodukter som radio, TV, data och mobiltelefoner. Produktgruppen svarar nu för en femtedel av det samlade svenska varuimportvärdet.

LILIAN ALMROTH

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.