Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Europas arbetsmarknad inte bara för infödda män

Publicerad

Europas arbetsmarknad inte bara för infödda män

- Det behövs alla sorter om arbetskraften ska räcka till, påpekade
integrationsminister Mona Sahlin när hon på måndagen öppnade ordförandeårets storkonferens om arbetslivet, Worklife 2000, i Malmö.

Mångfaldsfrågor upptog största delen av intresset under första dagen av storkonferensen. Konferensen ska sammanfatta forskningen och peka ut riktningen för arbetslivspolitiken under Sveriges ordförandetid i EU och framöver.
- Europas arbetsgivare kan inte bara söka infödda, friska, medelålders män. Man måste söka mångfald, sa statsrådet Mona Sahlin i sitt öppningstal.
För vår värdighets skull, och för demokratins skull, menade hon. Men också av krassa skäl: befolkningsstatistiken.
Enligt siffror som den engelske professorn Alan Walker hade med sig kommer antalet europeiska 15-19-åringar de närmaste åtta åren att minska med fem procent, och arbetskraften i 20-årsåldern minskar med sjutton procent. Samtidigt ökar antalet 50-59-åringar med tolv procent, och 60-65-åringar med tre procent.
Dessutom minskar barnafödandet. Om inget görs står en folkminskning och arbetskraftsbrist för dörren inom bara några år.
Bland förslagen för ökad mångfald som diskuterades på konferensen fanns positiv särbehandling av invandrarföretag vid offentlig upphandling, samt fortsatt lagstiftningsarbete inom EU och medlemsländerna mot diskriminering på grund av ras, kön, ålder, handikapp och sexuell läggning.
Ökad mångfald har lanserats som ett sätt att öka kreativitet och produktivitet - olikheter föder nya idéer. Men enligt bland andra Lois Wise, amerikansk professor och expert på området, finns ingen entydig forskning som bevisar detta påstående. Det finns också en risk för rekyl om mångfaldssatsningar inte genast ger sådana positiva resultat.
Worklife 2000 pågår i tre dagar. Konferensen ska sammanfatta ett 60-tal workshops om arbetslivsfrågor som hållits de senaste tre åren, där cirka 1000 forskare deltagit för att utbyta kunskap.
Konferensen arrangeras av näringsdepartementet, flera arbetsmiljömyndigheter och med stöd av LO, TCO och Saco.
Flera talare under dagen underströk att god arbetsmiljö är en förutsättning för att Europa ska kunna behålla och stärka sin konkurrenskraft. Konferensens underrubrik är kvalitet i arbetet, och utöver mångfaldsfrågorna ligger tyngdpunkten på arbetsmiljö, arbetsmarknad och arbetsorganisation.

ROLAND COX© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.