Ove Johansson, Lärarförbundet, ansåg att en ansvarsfull lönebildning blir "oändligt mycket viktigare" vid ett EMU-medlemskap, eftersom riksbankens räntevapen försvinner.
- Fackets legitimitet är stabilitetspakten för vår del. Att få medlemmarna att stanna på mattan, sa Liisa Ödén Vento, HTF.
Ingemar Hansson och Anders Lindström, generaldirektörer för Konjunkturinstitutet respektive Medlingsinstitutet, hävdade att nedväxlingen av löneökningarna i Sverige måste fortsätta. Glappet mot EMU-länderna är en halv till en procentenhet.
- Den genomsnittliga ökningen av timlönerna bör vara 2 procent, sa Ingemar Hansson.
Anders Lindström signalerade att han inte gillade Kommunals konflikt och tillade:
- Om industrins anställda håller igen sina löner hjälper det inte kvinnorna i offentliga sektorn. Det ger bara ökade vinster i företagen samtidigt som skatteintäkterna minskar.
Lars-Bonny Ramstedt upprepade att Sifs kvinnliga medlemmar måste få mer och männen mindre i 2004 års avtalsrörelse för att åtgärda de osakliga löneskillnaderna. Även om euron inte påverkar privattjänstemännens löner får EMU följder för facket.
- Även den fackliga verksamheten internationaliseras och byråkratiseras. Europafacket får ett fastare grepp om lönebildningen. Det behöver inte vara negativt, sa Ramstedt.
BJÖRN ÖIJER