Det är allt jämt väldigt ojämnställt i de europeiska storbolagens styrelser där ännu fortfarande bara en av sju ledamöter är kvinnor.
Könskvotering är EU-kommissionens förslag för att komma till rätta med det. Men eftersom det inte råder någon enighet om föreslaget vare sig i parlamentet eller partierna är det ännu osäkert om det kommer att gå igenom, skriver tidningen Riksdag och Departement.
En av kritikerna är folkpartisten Cecilia Wikström som inte ser något mervärde i förslaget och vill att problemet ska regleras med nationell lagstiftning i stället. Hon tycker också att EU är en dålig förebild i det här fallet eftersom en stor majoritet av EU-kommissionen består av män.
- Vilka är då vi att stå och peka med hela handen och tala om för EU:s privata storbolag hur de ska rekrytera? Vi borde själva inom EU föregå med gott exempel. EU:s trovärdighet i det här fallet är väldigt liten, säger hon till Riksdag & Departement.
Socialdemokraten Olle Ludvigsson är däremot positiv till förslaget då han tycker det är dags att ta till lagstiftning nu.
- Jag var tidigare emot könskvotering man har nu ändrat mig. Inget händer och i Sverige minskar till och med den kvinnliga representationen i bolagsstyrelser. Om inget görs inom EU nu, kommer vi ingenstans, säger han.
Enligt Riksdag & Departement tycks det finnas en svag majoritet för EU-kommissionens förslag i utskotten. Men eftersom det ännu är osäkert hur EU-parlamentet kommer att ställa sig till förslaget är det ändå väldigt osäkert hur det kommer att gå.
Tidigast i november får parlamentet förslaget på sitt bord.