Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

EU-hot mot avtalsrätten

Publicerad
EU-hot mot avtalsrätten

Nya regler inom EU kan komma att hindra de svenska fackens rätt att teckna kollektivavtal. Det skulle kunna innebära sämre villkor för pensioner och arbetstider.

Hotet mot de nationella avtalen har blivit aktuellt sedan EG-domstolen fått ett yttrande från en av sina generaladvokater, som anser att fri konkurrens är viktigare än kollektivavtal. Om domstolen väljer den linjen innebär det att svenska avtal kan rivas upp ifall de innehåller villkor som skulle kunna begränsa den fria konkurenssen.
– Det vore en katastrof, säger Kurt Junesjö, jurist vid LO-TCO Rättsskydd.
– Fri konkurrens mellan löntagare skulle innebära lägre löner och sämre villkor. Därför har fackförbunden alltid bekämpat konkurrensen, och lagstiftarna i Europa har i konkurrensrätten gjort undantag för kollektivavtalen.
I USA har domstolar allt oftare gett sig på avtalen och därmed har man undergrävt fackets position. Nu hotar alltså samma utveckling i Europa.
– Ett oerhört skrämmande perspektiv. Facken i Europa måste göra allt för att påverka EG-domstolen innan beslutet fattas om några månader. Annars kommer domstolen att skapa en ny grundlag som blir styrande i hela unionen, säger Junesjö.

DAG BREMBERG © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.