Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ett lugnande besked från Unionen...?

Unionen ska för andra gången på ett år tapetsera Sverige grönt. Förra gången handlade det om lansering. Nu gäller det att vända medlemsströmmen. För 11 miljoner ska Unionen övertyga om att tryggheten i facket behövs mer än någonsin.
Inge Josephson Publicerad
Behål lugnet med Unionen

Hanna Brandt är Unionens marknadschef och ansvarig för bland annat medlemsvärvningen. Vilket är målet med kampanjen?
- Att värva medlemmar och att informera våra medlemmar om medlemskapets värde och innehåll. 

Finns det något mål i siffror med kampanjen?
- Nej. Kampanjer i sig värvar inte utan det som händer efteråt i kontakter mellan medlemmar/förtroendevalda och blivande medlemmar. Vi har till exempel en ny sms-och WAP-funktion (wireless application protocol)) som ska ge snabb information på mobiltelefonen och återkoppling till dem som visat intresse.

 Blir Sverige lika grönt nu som under lanseringen av Unionen?
- Inte riktigt, men det är en landsomfattande kampanj så visst kommer det att bli grönt...

Finns inte risken att medlemmarna tycker att pengarna borde användas på annat sätt nu när varslen duggar tätare är någonsin och ekonomin är i kris?
- Nej, nu om någonsin behöver vi vara ute och synas och visa att Unionen är ett värdefullt val. Vi har fått väldigt tydliga signaler från regioner, förtroendevalda och medlemmar att det är läge att vara offensiva nu. Och vi ligger väldigt bra i tiden.

Trygghet har väl inte alltid ansetts som det mest rekryterande - vad är det som ändrat på det?
- Lågkonjunkturen. Dessutom har trygghet alltid kommit högst när medlemmarna rangordnat vad som är fackets viktigaste uppgifter.

Hur ser Unionens beredskap ut för att möta en eventuell stor tillströmning av nya medlemmar?
- Vi har hög beredskap. Våra förtroendevalda är på hugget och har fått information. Vi använder som sagt också ny teknik för att underlätta kontakten med nya medlemmar.

Vad ska Unionen göra för att få fler kollektivavtal?
- Den ordinarie verksamheten pågår för fullt. Men först efter jul kommer den del av kampanjen som rör tryggheten genom fler kollektivavtal.

Fakta

Kampanjens teman:

Trygghet

  • genom inkomstförsäkringen (november)
  • i framtiden genom kompetens (december)
  • i anställningen genom facklig rådgivning och förhandlingshjälp (januari 2009)
  • genom kollektivavtal (januari 2009)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.