Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Estonia-offrens anhöriga går miste om 30 miljoner

Publicerad

Estonia-offrens anhöriga går miste om 30 miljoner (SIF 20/94)

Anhöriga till de 63 dödsoffren från Statstjänstemannaförbundet får bara ut 200 000 kronor per familj från sin TCO-försäkring. Det är en halv miljon mindre än vad anhöriga till de omkomna från LO-förbunden Metall och Kommunal får.

Ersättningen vid dödsfall i samband med tjänsteresor och fackliga uppdrag sänktes kraftigt när TCO-styrelsen den 30 maj i år bytte försäkring för TCO-förbunden.

Striden mellan de konkurrerande försäkringbolagen var hård. Björn Rosengren, som satt i Folksams styrelse, och flera andra ledamöter engagerade sig för att försäkringen skulle ligga kvar hos Folksam. Björn Bergman, med säte i Trygg-Hansas styrelse, ledde en annan grupp som ville byta till Trygg- Hansa.

Till sist tog Trygg-Hansa hem spelet. I TCO-styrelsen röstade 10 av ledamöterna för ett byte och tre ledamöter emot. Att de därmed också sänkte ersättningen för förtroendevalda och TCO-förbundens anställda vid dödsfall i samband med fackliga uppdrag och tjänsteresor från 20 basbelopp (704 000 kronor) till 6 basbelopp (211 200 kronor) tycks inte ha vållat någon debatt.

– Jag tror inte ens att det diskuterades. Vi gjorde en strikt affärsmässig bedömning av ett paket med försäkringar och Trygg-Hansa låg så vitt jag minns lägst, säger Inge Granqvist, som då var förste vice ordförande i TCO.

TCO:s samlingsförsäkring innehåller dels en så kallad företagsförsäkring för inventarier, egendom, rättsskydd och ansvar, dels en olycksfalls- och tjänstereseförsäkring.

TCO valde att byta försäkringsbolag för att få ner premien, som ligger på cirka en miljon. Men på slutet hade Folksam pressat sitt bud och lagt en offert på i princip samma nivå, trots att dödsfallsbeloppet låg kvar på 20 basbelopp.

– Det stämmer att Folksam låg lika vid låg självrisk. Vid större självrisk, som flera av de större TCO-förbunden ville ha låg offerten betydligt högre, säger UIf Kraepelien, ekonomiansvarig på TCO.

Anhöriga till de 63 förtroendevalda från ST polisväsendet som förolyckades vid Estonia-katastrofen går genom försäkringsbytet miste om drygt 30 miljoner. Medan de grupper från Kommunal och Metall som fanns med på resan omfattas av Folksams högre försäkringsskydd.

– Jag förstår om man reagerar över detta, säger Peter Eckerbom på Trygg-Hansa.

Men han tycker det är fel om Trygg-Hansa får klä skott för kritiken.

– Nivån 6 basbelopp vid dödsfall var en del av TCO:s offertförfrågan. Den har inget med oss att göra. Jag kan bara hoppas att de förankrat sig i förbunden.

En höjning till 20 basbelopp hade enligt Peter Eckerbom höjt premien med någon procent.

SIF:s fastighetschef Per-Olof Erikson, som ingår i TCO:s försäkringskommitté, bekräftar att sänkningen kom från TCO.

– Det är mängder av variabler som ska viktas när man gör upp ett prisvärt försäkringspaket och vi tyckte att 20 basbelopp låg väl högt, säger han. Men det var ingen stor fråga, försäkringsfallen hade varit få.

TOMMY ZETTERWALL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.