Tillvägagångssättet har förhandlats fram tillsammans med facket.
- Ett varsel undviks och den turbulens det skapar, våra medlemmar slipper att tappa arbetslust. Det ger också valfrihet åt medlemmarna, säger Åke Hjortsten.
Situationen hanteras av facket som en övertalighetssituation.
- Förhandlingarna är av samma karaktär som vid en avtalsturlista. Företaget vill se till att behålla rätt kompetens, säger Åke Hjortsten.
Erbjudandet kommer att riktas till 140 av drygt 2 000 anställda vid enheten CCND som sysslar med utveckling av fasta nät för telefoni och data. De berörda finns i Älvsjö och Kista.
De som tackar ja får något bättre villkor än de som tidigare sagts upp.
- Det är sockrat, men i ärlighetens namn så är det inte mycket. Vi hade hoppats på större avgångsvederlag och möjlighet till deltidspension.
Ericsson lockar med lön under dubbla uppsägningstiden, dock högst 18 månader. De som vill kan få hjälp till nytt jobb genom Framtidsforum. Den som hittar nytt arbete under uppsägningsperioden får 50 procent av lönen tiden ut.
Möjlighet finns också att ta ut allt som en klumpsumma. I det fallet utgår en snabbhetspremie på 75 000 kronor, men då kan man inte delta i Framtidsforum. De som vill studera kan sprida uppsägningslönen över 18 månader.
Av de 140 finns ungefär 70 personer som är äldre än 58 år och kan få avgångspension.
I slutet av maj får de erbjudanden som de har två veckor på sig att ta ställning till.
- Det här är frivilligt. Men det gäller att ge ett tydligt svar, säger Åke Hjortsten.
Om inte tillräckligt många accepterar kan det ändå bli fråga om varsel. Men Åke Hjortsten tror att många är intresserade.
- Just nu är många less på företaget. Det här ger också en förvarning om att man ligger i farozonen om det blir ett nytt varsel.
Sifs koncernfack är positiv till modellen.
- Största farhågan är att det ska bli frivillighet under tvång, säger Christer Eriksson, ordförande för koncernfacket.
CHRISTINA SWAHN