Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ericsson i Frankrike polisanmält: Nobbade sökande med utländsk bakgrund

Publicerad
Ericsson i Frankrike polisanmält:
Nobbade sökande med utländsk bakgrund

Ahmed blev nekad jobb hos Ericsson i Paris. Men när han sedan sökte under ett franskklingande namn blev han genast kallad till intervju.

I slutet av mars läste Ahmed en annons i dagstidningen Le Figaro. Det var Ericsson, som utlyste en tjänst på sin ekonomiavdelning. Jobbet var mycket speciellt: det handlade om att spåra försvunna kunder med stora skulder.
Ahmed hade erfarenhet av just sådan verksamhet. Därför sökte han jobbet.
Men tyvärr. Svaret från Ericsson var negativt. Det fanns andra sökande som bättre svarade mot de uppställda kraven.
Desto mer förvånad blev Ahmed när han kort därefter fick läsa samma annons i samma tidning.
Ahmed beslutade att gillra en fälla: Han skulle söka på nytt, men under ett fingerat, franskklingande namn.
Denna gång blev Ahmed omedelbart kallad till intervju. Han tackade för detta, men bad samtidigt att få en skriftlig bekräftelse, vilket han också fick.
Därmed hade Ericsson nappat på kroken. För Ahmed var saken klar. Det fanns skriftliga bevis för diskriminering.
På huvudkontoret i Paris fick Ahmed träffa finanschefen Chérif Lehlour.
Samtalet förlöpte normalt. Men när det var dags att ta avsked, sa Ahmed:
– Jag har inte kommit för jobbets skull, utan för att få en förklaring.
Lehlour blev bestört och hävdade att någon diskriminering kunde det absolut inte vara frågan om, allra minst som Ericsson berömmer sig av att ha 20 procent utlänningar bland sina anställda.
Nu har Ahmed anmält Ericsson för rasdiskriminering. En polisutredning pågår.
Ericssons personalchef, Alain Cros, bestrider anklagelserna:
–I den första ansökan stod ingenting om kunskaper i engelska, vilket var ett av de uppställda kraven.

Den franska lagstiftningen som förbjuder diskriminering på grund av härkomst är på väg att ändras. Bland annat föreslås införandet av omvänd bevisföring. Den arbetsgivare, som anklagas för att ha diskriminerat någon, måste kunna visa att det funnits andra, bättre lämpade sökande.
Ett annat initiativ är larmnumret 114. Dit ska alla kunna ringa, som har blivit utsatta för, eller vittne till, diskriminering.

STEFAN ANDERSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.