Ericsson:
Anställda betygsattes före uppsägning
Tjänstemän på Ericsson i Stockholm betygsattes innan företaget avgjorde vilka som skulle sägas upp. Många upplevde detta som kränkande.
Efter förhandlingar med fackklubbarna har antalet uppsagda begränsats till 270. Enligt varslet i januari skulle 1 000 anställda sägas upp. Parterna enades om "outsourcing": anställda följer med när verksamheter knoppas av. Dessutom blir det omplaceringar inom företaget.
Av de 270 erbjuds 80 avtalspension. Övriga uppsagda får avgångsvederlag av varierande storlek samt hjälp av Trygghetsrådet.
Innan uppsägningarna verkställdes hade de anställdas kompetens inventerats. Något som många tog illa vid sig av. Enligt en anställd som vill vara anonym är stämningen minst sagt dålig:
Unga chefer med kort anställningstid och ringa personkännedom kompetensbedömer folk som har jobbat i kanske 30 år. De ger betyg från 1 till 5 för bland annat språk och social kompetens. Betygsätta personer som man knappt har sett i något så subjektivt som social kompetens!
En ny chef gav lägsta betyg i engelska åt en sekreterare som är väldigt duktig i språk, särskilt i engelska. Hon tog ett språktest på stan och fick bra betyg, vilket hon visade sin chef. Han gav henne ett halvt löfte om att höja från 1 till 3.
Enligt SIF-klubbordförande Arne Modin är utgångspunkterna för kompetensinventeringen "rätt så bra". Men den har delvis använts felaktigt:
Vissa chefer har suttit på sin kammare och bedömt folk. Det var inte meningen. Bedömningen skulle göras efter en dialog med berörda.
Förbundskansliets P O Lundin säger att det är en överhängande risk för att ett företag i en nerdragningssituation försöker göra sig av med anställda som inte är så unga, som har många anställningsår och som har låg utbildning.
Vad kan facket sätta emot?
Om inte facket fanns skulle företaget kunna härja fritt och selektera bort anställda på ett helt annat sätt än som nu har skett.
LISBETH NIEMINEN