Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Equal skapar jämställdhet i arbetsliv

Publicerad

EQUAL ska ge europeisk jämlikhet i arbetslivet

Lika möjligheter för män och kvinnor, integrering av asylsökande, underlätta att starta företag och livslångt lärande är några av rubrikerna i det nya EU-projektet Equal.

Många drabbas av diskriminering och utestängning i arbetslivet. Skälen kan vara många men effekterna blir inte sällan kännbara för såväl individen som samhället. Europeiska socialfonden (ESF) startar nu ett nytt projekt för att finna vägar och arbetssätt att underlätta för människor att komma in i eller fortsätta sitt yrkesliv.
Projektet ska pågå i fem år och Svenska EFS-rådet är svensk myndighet för Equal. EU-kommissionen bidrar via Europeiska Socialfonden med ett stöd till Equal i Sverige på 688 miljoner kronor.
Då projekt inom Equal ska ha nationell medfinansiering med 50 procent har Svenska ESF-rådet begärt att svenska regeringen stödjer programmet med 344 miljoner kronor. Av de uttalanden som hittills kommit från regeringen kan man dra slutsatsen att detta villkor kommer att uppfyllas. Ulrica Messing är ansvarigt statsråd för de europeiska programmens genomförande i Sverige.
- Jag tycker att det här är ett av de bästa program vi har fått fram inom EU. Att låta alla få vara med är det bästa sättet att få tillväxt i vårt land, säger Ulrica Messing.
Ambitionen med Equal är att påverka och förändra attityder i samhället för att skapa ett jämställt och för alla öppet arbetsliv.
Till skillnad från flera andra EU-program måste minst två olika, så kallade aktörer, gå ihop om ett Equal-projekt. Det kan vara till exempel ett företag och en skola eller en myndighet och en eller flera organisationer.

Läs mer på: http://www.esf.se

GUNNAR HÄGG© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.