Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

En av tre tycker jobbmusiken stör

Åtta av tio arbetsplatser tilllåter musik på jobbet. Men det är inte uppskattat av alla. En av tre tycker att ljudet stör koncentrationen. Det visar en undersökning som Kollega låtit göra.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 11 mars 2013, kl 12:14

Får man lyssna på musik på jobbet? Reglerna är oklara. På många arbetsplatser är det av säkerhetsskäl olämpligt eller förbjudet. Man måste kunna höra när maskiner krånglar eller när ett larm går. På andra arbetsplatser dånar skivor och radio i högtalarna.

Enligt Kollegas undersökning tillåter åtta av tio arbetsplatser att man lyssnar på musik på jobbet. På 61 procent av arbetsplatserna är det okej att lyssna i öppna kontorslandskap. På 21 procent av företagen är det okej, men endast i hörlurar.

Många arbetsplatser tycker dock att det är en dålig idé att ladda hem Spotify till företagets datorer. Endast 20 procent tilläts ha programmet på sin jobbdator. Bland dem var majoriteten yngre.   

De allra flesta upplever musik på jobbet som något positivt. 63 procent anser att musiken ofta gör dem glada. 29 procent tycker att musik någon gång ibland är okej.

Får man lyssna på musik som man själv tycker om kan man bli avslappnad och uppiggad. Om  man tvingas att lyssna till sin bordsgrannes dåliga musiksmak kan den däremot ha motsatt effekt.
Kollegas undersökning visade att en av tre tillfrågade har upplevt musiken som störande. Upp­levelsen var lika oavsett ålder. 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.