Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

En av fem tjänstemän i Mälardalen pendlar

Var femte Unionenmedlem i Mälardalen pendlar till jobbet. Nu vill Unionens fem regioner i området att man ökar satsningarna på infrastruktur, investeringar och underhåll. Men man vill också att prissättning och skatteregler ses över.
Linda Svensson Publicerad
Unionens representanter på Mälartinget: Lars Jagrén, Per Winbladh, Helena Åsell, Hans Fryklund, Dag Bremberg, Kevin Rowland, Håkan Danielsson Wahl och Viola Zabeti.

Unionen har 193 000 medlemmar i fem regioner i Mälardalen. Av dem pendlar nästan var femte över länsgränsen.
- Det är definitivt vanligare i Mälardalen än i övriga regioner i landet. En anledning är naturligtvis Stockholms arbetsmarknad som fungerar som motor för hela regionen, säger Lars Jagrén, Unionens chefsekonom.

Mälardalens pendlare är hårt prövade av brister i infrastruktur: för få tåg, förseningar, höga priser, dålig internetuppkoppling på tågen och obefintlig samordning mellan läns- och regionaltrafik.

- Det har skett förbättringar, och senast i dag på Mälartinget presenterades en ny lösning för hela regionen – Movingo, där man försöker få ihop biljettsystem, tidtabeller och prislistor. Förhoppningsvis löser det en del, för Mälardalsregionerna har snarare varit sämre fungerande än andra platser i landet.

Det finns också andra delar av infrastrukturen som behöver förbättras. För att locka kompetens till den växande ekonomin behöver den digitala infrastrukturen fungera bättre än den gör i dag.

- Vi i Mälardalen pendlar mycket till våra jobb. Då är det viktigt att uppkopplingen fungerar när man reser.

- Ur ett nationalekonomiskt perspektiv borde vi dessutom gå mot att fler får räkna restid som arbetstid. Det skulle minska den arbetsrelaterade stressen och ge mer tid för återhämtning och kreativitet. De arbetsrelaterade restiderna kommer att öka, det tror jag vi kan vara säkra på, säger Lars Jagrén.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.