Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Elizabeth fick rätt mot a-kassan

Publicerad

Elizabeth fick rätt mot a-kassan

Efter tre år fick Elizabeth Yngvesson slutligen rätt mot SIF:s a-kassa. Hon blev felaktigt avstängd i tre månader.

I juni 1996 gick Elizabeth Yngvesson på ett informationsmöte om en kurs på arbetsförmedlingen i Växjö. Det lät intressant bortsett från den teoretiska inledningen på tio veckor.
- Man skulle läsa engelska, och jag har bott tre år i England. Man skulle lära sig yrkessvenska, men som sekreterare kunde jag redan det, så jag var inte intresserad av att gå kursen, säger Elizabeth.
Och det behövde hon inte heller. Kursen var, enligt personen som höll i informationen, inte obligatorisk. Elizabeth och en platsförmedlare på arbetsförmedlingen i Växjö kom gemensamt överens om att Elizabeth inte skulle gå kursen.
- Sedan hörde en annan platsförmedlare av sig och sade att jag skulle bli avstängd i tre månader från a-kassan för att jag hade tackat nej till en obligatorisk kurs. Det var så otroligt dumt alltihopa.
Elizabeths lokalavdelning i Växjö ställde sig bakom henne, men a-kassan centralt slog fast att arbetsförmedlingen fattat rätt beslut och att Elizabeth inte hade rätt till a-kassa.
Elizabeth överklagade till länsrätten men förlorade.
- Länsrätten konstaterade att jag fått felaktig information men att det var rätt att stänga av mig från a-kassan. Det är ju fullkomligt orimligt. Vi måste få juristhjälp i sådana här fall, annars finns det ingen anledning för arbetslösa att vara med i SIF.
I nästa instans fick Elizabeth hjälp av SIF-juristen Sussanne Lundberg. Och den här gången gick det bättre. För tre veckor sedan meddelade kammarrätten sitt beslut. Elizabeth fick rätt och SIF:s a-kassa uppmanades att betala ut de 18 000 kronor hon gått miste om.
- Jag är överlycklig, det känns som en oerhörd seger. Nu ska jag suga på den här karamellen länge, sedan kommer jag igen med en skadeståndsprocess. Så här får arbetsförmedlingen och SIF:s a-kassa inte göra.
Elizabeth hoppas att hon banat väg för andra arbetslösa som känner sig fel behandlade. Att hennes kamp för juridisk hjälp har gjort det lättare för de som kommer efter henne.
- Jag tror stenhårt på fackförbund, vi måste ha dem. Men jag har fått slåss mot hela etablissemanget. Vi arbetslösa är rättslösa. Kanske, kanske att vi kan få lite mer rätt genom den här domen.
En medlem kan, enligt SIF:s stadgar, få rättshjälp under vissa förutsättningar, i frågor som uppkommit i anslutning till anställning. I de fall man driver a-kasseärenden har det för det mesta att göra med anledningen till att anställningen upphör. I Elizabeths fall var det begreppet att "stå till arbetsmarknadens förfogande" som var det intressanta enligt SIF:s chefsjurist Eva-Helena Kling.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.