Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Eget arbete rustar barnen enligt familjeekonom

Julen närmar sig. Så här års är många barn och unga ute i sina grannskap med förhoppningen att sälja så många jultidningar som möjligt och tjäna egna pengar. Medan kritiker hävdar att jultidningsföretagen utnyttjar barn och unga för att öka intäkterna välkomnar Bodil Hallin, familjeekonom, jultidningsförsäljning.
Maja Jägerlöv Publicerad

Flera av Unionens medlemmar har en positiv inställning till jultidningsförsäljning. En säger:

- Jag skulle låta mina barn sälja jultidningar. Det är ett sätt för dem att tjäna lite egna pengar.

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, tycker också att försäljningen är ett utmärkt sätt för barnen att möta människor och lära sig att man måste arbeta för att få pengar.

- De måste vara ansvarstagande genom att hålla reda på pengar och papper.

Dessutom menar hon att barnen upptäcker att hårt arbete lönar sig - man får förmåner man annars inte skulle ha fått.

Bodil Hallin får medhåll av en Unionenmedlem som anser att dagens samhälle förväntar sig att medborgarna ligger i och bjuder till för att få det lilla extra. Jultidningsförsäljning innebär för honom utbyte av tjänster samt övning i att våga nå ut och kontakta okända människor.

Vilka är då de ekonomiska vinnarna, företagen eller säljarna?

- Generellt sett är det en blandning. Barnen får det mesta tillbaka men även företagen har gjort vinster. Men det är stor skillnad mellan vinst och omsättning. Det är inte alla som vet, säger Fredrik Jerselius, vd för Bra Förlag.

Han tror inte att Bra Förlag kommer att gå med vinst i år utan spår att intäkterna snarare kommer att ligga på en nollnivå. Förklaringen är bättre villkor och färre säljare. Han tycker heller inte att kritiken mot Bra Förlag varit alltför omfattande. En del föräldrar känner missnöje, men barnen har varit nöjda. Det är det viktiga, påpekar Fredrik Jerselius.
Vidare framhåller han att säljarna inte är skyldiga att sälja upp till en viss nivå.

- Vi skickar ut reklamen förutsättningslöst. De har inga skyldigheter gentemot oss - det skulle inte fungera. Att sälja ska vara en kul grej.

Bodil Hallin är av samma uppfattning.

- Att sälja tidningarna ska vara frivilligt och roligt. Att barnen är med och har ansvaret är bara bra. Att ha föräldrar som är med i bakgrunden och stöttar är dock otroligt viktigt, särskilt för de allra yngsta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.