Lågkonjunkturen har satt sina spår även inom rättsväsendet. Unionens jurister fick in 360 ärenden under förra året - en ökning med 70 ärenden sedan året dessförinnan. Majoriteten av ärendena handlade om löneindrivning, en fördubbling jämfört med 2008.
- Det är framförallt små företag som drabbats av konkurser där vi går in och hjälper medlemmar att få ut sin innestående lön, säger Martin Wästfelt, chef för Juridiska och Försäkringssektionen på Unionen.
Antalet turordningsbrott har också ökat rejält som en följd av alla uppsägningar, medan ärendena där medlemmar blivit uppsagda av personliga skäl minskat något.
Runt en tiondel av ärendena som hamnar hos Unionens jurister drivs inte vidare eftersom juristerna gör bedömningen att det inte finns en rimlig chans att vinna dem. Förra året väcktes ändå talan i drygt hundra fall, varav ett trettiotal har lett till förlikning.
- Vi brukar säga att tio procent av målen vi väcker talan i går till dom, i nio av tio fall sker förlikning. Det är inget självändamål att förlika, men hittar man en lösning som båda parter kan acceptera är det bra, eftersom man aldrig vet hur en domstol dömer, säger Martin Wästfelt.
- I nästan alla ärenden är det en medlem berörd och vi respekterar alltid medlemmens önskemål även om vi ibland skulle vilja driva fall för att få en rättslig prövning.
Det tar mellan tio och fjorton månader från det att en stämningsansökan lämnats in till eventuell dom, så av förra årets 103 stämningar har endast sex avgjorts i domstol eller motsvarande (Statens nämnd förarbetstagares uppfinningar) hittills. I samtliga domar utom en fick medlemmen rätt.