Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dröm eller mardröm?

En fantastisk chans att göra något nytt? Oerhört kränkande? Hur man reagerar inför ett erbjudande om avgångspension varierar. Men den som överväger att acceptera behöver först ta reda på hur ekonomin påverkas och se till att få ett detaljerat skrivet avtal.
Anita Täpp Publicerad 23 februari 2009, kl 13:43

Ingen är tvingad att tacka ja till ett erbjudande om avgångspension. Alla har enligt lag rätt att jobba till 67 års ålder.

Men frågan är vilket val man egentligen har vid en neddragning när ens vägran kan leda till att andra, utan avgångspension, sägs upp. Eller att man själv ändå slutligen blir uppsagd, utan mer än en avtalad uppsägningstid, om arbetsgivaren kan visa att det beror på arbetsbrist.
- Man kan alltid tacka nej. Men man måste ändå fråga sig var man hamnar någonstans efter det. Om man vill vara kvar när man blivit utpekad och om man kanske hamnar överst på listan för framtida neddragningar i så fall, säger Per-Olof Westerlund, pensionsexpert på PTK.

När företagen nu drar ner till följd av krisen är det sannolikt långt fler än vanligt som erbjuds en avgångspension. Om man är berörd är det mycket viktigt att sätta sig in i vad som gäller, eftersom det annars är lätt att bli lurad, vilket många också blir, hävdar Per-Olof Westerlund.
- Jo, så tror jag faktiskt att det är, inte minst därför att man ofta har glömt att skriva ett avtal med arbetsgivaren. Det kan exempelvis slå mot gruppförsäkringen, så att man inte längre omfattas av en sådan när man slutat på jobbet.

- När man inte har ett skrivet avtal så leder det också till en allmän osäkerhet, som att man inte vet om man har rätt att ta ett annat jobb sedan. Därför är det oerhört viktigt att skriva ett väldigt detaljerat avtal om vad man kommit överens om innan man accepterar att gå i avgångspension.

Per-Olof Westerlund förordar att den som får ett erbjudande om avgångspension vänder sig till fackklubben på jobbet för att få hjälp och att klubben i sin tur ser till att få stöd av en lokal ombudsman som är expert på området.

Om det inte finns någon klubb på jobbet kan man själv vända sig till regionkontoret för att få hjälp av en expert.
- Om det som nu kan röra sig om stora varsel där många människor får ett erbjudande om avgångspension så vore det också bra om facken, exempelvis tjänstemannafacken på samma arbetsplats, hjälps åt så man får till en bra lösning som blir så likadan som möjligt. Om man hjälps åt så har man också större chans att ta sig förbi grynnorna, säger Per-Olof Westerlund.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.