Drogtester ökar:
"Övertro på enkla lösningar"
Antalet drogtester på arbetsplatserna ökar. Under årets första fyra månader utförde LabMedicin vid Huddinge sjukhus 22 procent fler analyser än för ett år sedan.
Gunborg Brännström, chef för ALNA-rådet i Stockholm, är tveksam till företagets uppgifter.
- Det finns ingen objektiv statistik. Vi kan konstatera att provtagningen ökar något.
Enligt Per Björklöv, marknadschef på LabMedicin, är det nyanställningstesterna som ökar. Tester vid misstanke om missbruk är väldigt ovanliga.
- Det som kommer nu är slumpmässiga tester, säger han.
LabMedicin utför omkring 80 procent av landets tester. De gjorde under förra året 40 000 analyser, en fördubbling jämfört med året innan. För sex år sedan utfördes bara 100 analyser.
- Det finns en övertro på enkla lösningar. Därför väljer man drogtest istället för att bygga upp en kompetens i det egna företaget, säger Gunborg Brännström.
Hon menar att det i ytterst få fall finns motiv för generella provtagningar.
- Knappt en procent av svenskarna använder narkotika, och hur många av dem som finns i arbetslivet är svårt att veta. Det motiverar inte att testa alla anställda, säger Gunborg Brännström.
- Man får inte heller svar på om personerna är missbrukare.
Däremot anser hon att tester vid misstanke om missbruk kan vara befogad om det finns bra rutiner på företaget. Men då ska testerna vara en del i behandlingen av missbruket.
LabMedicin som ägs av Landstinget har ingen officiell ståndpunkt för eller emot drogtester. Per Björklöv är dock personligen positiv.
- Jag har tidigare arbetat med dopningtester, där man genom kontroller lyckats minska dopningen inom idrotten. Drogtester fungerar liknande på arbetsplatserna, säger han.
LILIAN ALMROTH