Sif var 1997 med om att sparka ut Ledarna ur TCO för brott mot gränsavtal med annat förbund. Året före hade Sif misslyckats med att göra om PTK till ett enda jättefack med 600 000 medlemmar. "Det finns inget mer föraktfullt ur medlemmarnas synpunkt än när flera förbund slåss om deras själar", sa dåvarande Sifordföranden Bo Henning. Nu väljer Sif en annan väg, att öppna för konkurrens förutsatt att förbunden följer fem etiska regler i sin rekrytering.
Ett förbund ska inte aktivt rekrytera anställda som redan är medlemmar i ett annat fack. Stora värvningskampanjer ska meddelas andra förbund i förväg. Ett förbund som lyckas rekrytera ett visst antal medlemmar på ett nytt område ska ha rätt att begära kollektivavtal för dessa, men villkoren får inte dumpas jämfört med redan existerande avtal. Vid konflikt med arbetsgivare ska förbund som inte är direkt inblandat förhålla sig neutralt. Brott mot de etiska reglerna ska kunna straffas med uteslutning ur PTK, en möjlighet som inte finns i dag.
HTF är motståndare till förändringarna. Man befarar att näringslivet ska drabbas av uppslitande konflikter om rätten till avtal. Förhandlingschefen Liisa Ödén Vento skriver i en debattartikel (TCO-tidningen 7/03) att "vi får ett arbetsmarknadens laglösa Vilda Västern där grupp står mot grupp och det är den som drar snabbast som erövrar territoriet". Fackets resurser måste samordnas i stället för att splittras, menar HTF.
Flera kollektivavtal samsas dock redan i dag i många branscher och företag. Sif, Ledarna och civilingenjörerna i CF har egna industriavtal. Facken inom industrin är ett samarbete mellan åtta förbund för tjänstemän och arbetare som bildat front mot arbetsgivare som Verkstadsföreningen.
Carl von Schéele, chefredaktör för HTF:s medlemstidning Lön&jobb,
misstänker att Sifs drivkraft inte bara är att lösa konflikten inom kartellen utan hitta tänkbara medlemmar inom andra områden än industrisektorn. "Den enda del på arbetsmarknaden som växer är den privata tjänstesektorn och det är HTF:s organisationsområde."
Visionen ett företag - ett fack i Sifs idéprogram kan naturligtvis tolkas som att Sif hoppas kunna svälja alla andra förbund och bli ett monopol av f d öststatskaraktär. En långt troligare tolkning är att Sif vill samarbeta med, och ingå allianser med, andra förbund för att så småningom skapa helt nya fackliga organisationer.
Det finns skäl att ta HTF:s oro för ett mer kaotiskt umgänge på arbetsmarknaden på allvar. Samtidigt måste den fackliga strukturen kunna utvecklas. Ledarnas byte av organisationsidé, när gamla Salf gick i graven 1994, skapade ett förändringstryck som PTK:s extrastämma nu har att ta ställning till. HTF kan stjälpa förslaget om man får med sig några av de mindre förbunden. Ett nej innebär dock ingen lösning, inte heller att facklig splittring undviks.
BJÖRN ÖIJER