Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dödsolycka stoppar inte verksamheten

Två män i 60-årsåldern omkom vid en arbetsplatsolycka i koksverket på SSAB:s område i Luleå sedan de fått stora mängder tjära över sig, i förra veckan. Den tragiska olyckan till trots måste verksamheten fortsätta som vanligt.
Ola Rennstam Publicerad
SSAB Luleå

Männen var anställda av en underentreprenör för att rengöra och inspektera en cistern i koksverket - något som enligt lagkrav måste ske med jämna mellanrum. Detta var ett arbete som de båda männen hade utfört flera gånger tidigare. Men i går gick något snett. Plötsligt vällde det ut stora mängder varm, trögflytande tjära ur en lucka och männen hann inte sätta sig i säkerhet. De återfanns några timmar senare, sedan räddningstjänsten tömt ut tjäran från invallningen närmast cisternen. Deras liv gick inte att rädda.

- Det är fruktansvärd olycka och stämningen är självklart därefter i dag. Det är förstås det enda samtalsämnet men alla har nog inte riktigt hunnit samla sig, vi sitter mitt i det just nu, säger Uno Granbom, ordförande för Unionenklubben på SSAB.

SSAB:s företagshälsovård ger stöd till anställda som har behov av att prata.
- I helgen skulle vi ha en veteranfest då personer som arbetat 25 år i företaget skulle belönas med guldklocka. Den sammankomsten är förstås inställd, säger Uno Granbom.

Trots den sorg och förstämning som råder på arbetsplatsen måste verksamheten fortsätta.
- Vi har en produktion som rullar varje dag, året om - den går inte att stänga av. Koksverket startade 1975 och har gått sedan dess, det skulle bara bli en skrothög av alltihop om man slog av det. Så folk koncenterar sig nog på att göra sitt jobb i första hand.

De fackliga organisationerna kommer att se till att olyckan blir ordentligt utredd.
- Det finns förstås ett gemensamt intresse från företaget, myndigheter och facket att ta reda på vad som gått galet så att det inte kan hända igen. Att något gått fel råder det ingen tvekan om, säger Uno Granbom.
- Det är för jävligt att man ska gå hemifrån på morgonen och inte komma hem igen för att man blivit dräpt på arbetsplatsen, det är katastrof.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.