Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Diskrimineringsfall till Högsta domstolen

I början av oktober slog Svea hovrätt fast att Försäkringskassan hade diskriminerat fyra gravida som nekades sjukpenning. Nu begär kassan prövningstillstånd i Högsta domstolen.
Linda Svensson Publicerad 28 oktober 2010, kl 13:28

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde Försäkringskassan för diskriminering av fyra gravida, som trots läkarintyg nekades sjukpenning. Graviditet är ingen sjukdom, menade Försäkringskassan. En man med liknande besvär hade fått sjukpenning, menade DO.

I både tingsrätt och hovrätt har DO vunnit över Försäkringskassan, och de fyra kvinnorna har tilldömts skadestånd.

Men historien kan fortsätta. I dag, torsdag, meddelade Försäkringskassan att man begär prövningstillstånd i Högsta domstolen.

- Vi delar inte hovrättens bedömning att vi har diskriminerat. Vi ser en konflikt mellan regelverken i lagarna. För att få praxis på området är det bra att få ett utslag i Högsta domstolen, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

De gravida har haft besvär som till exempel ljumskbråck och bäckenproblem. Men enligt Försäkringskassan är det besvär som kan härledas till graviditeten, som alltså inte är en sjukdom.

- Det ska finnas en sjukdom som sätter ner arbetsförmågan, säger Birgitta Målsäter

Om de här kvinnorna inte hade varit gravida, hade deras besvär berättigat till sjukpenning då?

- Det går inte att uttala sig om det. Men det är viktigt att poängtera att 98 procent av alla gravida med besvär får sin begäran om ersättning godkänd. Det är väldigt möjligt att vara sjukskriven som gravid, men det räcker inte att bara vara gravid. Man måste ha en sjukdom som är graviditetsrelaterad. 

Linda Svensson