Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det gäller efter flygstoppet

Har jag rätt till lön, fast jag sitter fast på min semesterdestination? Kan min arbetsgivare tvinga mig att ta semester? Unionen direkts rådgivare ger dem som drabbats av flygstoppet svar på sina frågor.
Linda Svensson Publicerad

Medlemmar som på ett eller annat sätt har drabbats av inställda flygningar har hört av sig med frågor till Unionen direkt. Therése Salterius och Åsa Nordberg svarar.

Har jag rätt till lön när jag sitter fast på min semesterdestination?

- Nej, arbetsgivaren har ingen skyldighet att betala lön när du inte är i tjänst.

Kan min arbetsgivare kräva att jag tar ut semester?

- Nej, arbetsgivaren kan inte tvinga dig. Däremot kan det bli fråga om tjänstledighet med löneavdrag.

Kan jag bli uppsagd för att jag inte kunnat ta mig till jobbet?

- Nej, det är inte saklig grund för uppsägning, eftersom du inte kunnat råda över det.

Jag jobbar som flygvärdinna. Kan min arbetsgivare tvinga mig att utföra andra arbetsuppgifter så länge planen står på marken?

- Ja, om arbetsgivaren inte kan bereda dig ordinarie arbete kan han ge dig andra arbetsuppgifter som ligger inom samma avtalsområde. Han kan alltså inte tvinga dig att lasta bagage eftersom det ligger inom ett annat avtal. Men det är lämpligt att arbetsgivaren först tar upp frågan med din fackklubb.

Som flygpersonal, har jag rätt till lön trots att jag inte kunnat utföra mitt arbete?

- Ja, om du har varit schemalagd, det vill säga om du under normala omständigheter skulle ha jobbat den här tiden.

Har jag rätt till traktamente när jag inte har lyckats ta mig hem från min tjänsteresa?

- Traktamente vid tjänsteresor är ingen rättighet, men om du jobbar på ett företag där man normalt betalar ut traktamente kan det inte dras in när resan blir längre än avsett. Traktamente ska fortsätta utgå tills du har kommit hem igen.

Jag har möjlighet att samåka med andra strandsatta i hyrbil från Paris till Stockholm. Kan jag kräva att min arbetsgivare betalar min del av kostnaden?

- Nej, det är inget du kan kräva. Du måste komma överens om det med din arbetsgivare först.

Jag jobbar på en resebyrå och har beordrats övertid för att hjälpa resenärer hem. Har min arbetsgivare rätt att bryta regeln om veckovila?

- Ja, arbetsgivaren kan ha rätt att bryta veckovilan. Men du ska kompenseras för det så snart det är möjligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.