Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det är för jävligt med alla stora nedskärningar"

Fackklubbarna på Sveriges Television är förvånade över innehållet i vd Eva Hamiltons e-brev till medarbetarna i förra veckan. Facket ovetande berättade hon om uppsägningar till hösten och mindre produktion i regionerna.
Lisbeth Nieminen Publicerad

Journalisternas fackliga ombud Marja Grill sa i ett inslag i radion på måndag morgon att personalen är orolig och de fackligt förtroendevalda närmast chockade över tillvägagångssättet och budskapet i sig.

På torsdag ska de anställda få veta mer. Enligt beräkningar måste företaget göra sig av med flera hundra medarbetare de närmaste åren. Kostnaderna för löner och teknik ökar mer än anslagen från tv-licensen.

De flesta avgångar sker genom pensionering men det räcker inte. SVT ska ha tre kanaler med tydligare profil än nu: ettan folklig och familjär, tvåan kunskapsinriktad och en tredje kanal inriktad på barn.

Tommy Eklund som är ordförande för Unionenmedlemmarna tycker att det är svårt att kommentera uppgifter som ännu inte är officiella. Det nu aviserade är bara ett i raden av återkommande nedskärningspaket från public service-företaget:
- Det är egentligen för jävligt att SVT med jämna mellanrum har dessa stora nedskärningspaket.

- Finansieringen är en av flera osäkra faktorer. Den politiska omsorgen om public service en annan. Det finns goda skäl att med den hårdnande konkurrensen i medievärlden slå vakt om allmän-tv.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.