Debatten hölls i samband med att Ratio avslutade ett flerårigt forskningsprojekt om staten och arbetsmarknaden. I rapportboken "En ny svensk modell" driver Nils Karlson och medförfattaren Henrik Lindberg uppfattningen att 70-talets las och mbl behöver avskaffas eller luckras upp. Samma sak med rätten till fackliga sympatiåtgärder från 1928. Sture Nordh avfärdade nya statliga ingripanden och förespråkade att parterna själva ska reformera modellen.
- Saltsjöbadsavtalet 1928 uppstod under hot om statlig reglering, replikerade Karlson. Parterna tog inte sitt ansvar. Jag tror inte ni klarar det själva nu heller.
Företrädare för fack, arbetsgivare och forskarsamhället diskuterade utmaningarna mot den svenska modellen i form av sjunkande medlemsantal, EG-domar och globalisering.
Rapporterna från Ratio stöder Almegachefen Jonas Miltons idéer om en lokaliserad lönebildning för framför allt tjänstesektorn.
- Arbetsmarknaden är tudelad. Stora sektorer kan tänka sig att lämna den centrala samordningen. Vi vill inte betala mindre i lön lokalt utan rätt lön. Utlandsägda företag vägrar att gå med i en förening som garanterar löneökningar till alla oavsett prestation, sa Jonas Milton.
SACO-ordföranden Anna Ekström berättade att 60 procent av akademikerförbundens medlemmar redan får sina löner satta lokalt.
- Vi har provat systemet i femton år. Största problemet är arbetsgivarna. De vårdar inte processen, kan inte hantera löneprinciperna. Jag ser en risk för "backlash" nu i både privat och offentlig sektor.
Anna Ekström befarar också att Lavaldomen kommer att motverka lokal och individuell lönebildning, eftersom domen kräver centralt fastställda minimilöner i lag eller avtal.
Två oberoende forskare på seminariet, som hölls i Stockholm, var inte ense med Ratioforskarna om att centrala löneavtal är skadliga för sysselsättningen. De trodde inte heller på något snart sönderfall för svenska modellen, om den inte avregleras.
- Problemformuleringen känns lite drastisk mot bakgrund av den positiva bild som rapportförfattarna ger av modellen historiskt sett, sa Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Magnussons professorskollega i arbetsrätt vid samma lärosäte, Jonas Malmberg, var imponerad av det som åstadkommits i partssamarbete de senaste 20 åren:
- Det gäller Industriavtalet, konkurrenskraftiga löner och pensionsuppgörelserna. Vi har anledning att vara stolta. Det är inte bara problem. Stå på er!