Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

De ska styra Ung Arena

Ungas inflytande i arbetslivet och i Unionen måste stärkas. Budskapet från Unionens ungdomsnätverk Ung Arena är glasklart:
- Släpp fram nästa generation!
Ola Rennstam Publicerad 15 november 2010, kl 12:30

Ung Arena är ett nätverk som riktar sig till Unionenmedlemmar under 35 år. Under helgen träffades ett hundratal unga medlemmar från hela landet på Aspenäs konferensanläggning utanför Göteborg. I fokus stod ungas utsatta situation på arbetsmarknaden och brist på inflytande i facket.

Temat på stormötets första dag var den svenska partsmodellen. Bakom det torra ämnet gömde sig två underhållande föredrag från Kenneth Hedman, ombudsman på Unionen, och Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Den sistnämnde var lycklig över att ha blivit inbjuden.
- Det är ett otroligt styrkebesked för facket att samla så här många engagerade unga människor. Och för egen del gav det mycket tillbaka. Det här är en möjlighet att pröva om det vi hela tiden talar om i samhällsdebatten verkligen når fram till unga i yrkeslivet. Jag tycker att det är viktigt att engagera, lyckas jag få någon att fortsätta sitt fackliga engagemang är det en otrolig vinst, säger Roger Mörtvik.

"Hålla käften eller hålla låda - en dag om påverkan". Det var rubriken på stormötet andra dag. Björn Ekblom, förtroendevald, berättade om sina erfarenheter av att försöka få inflytande i Unionen och i arbetslivet. Medan Henrik Bäckstrand, före detta förtroendevald, berättade om hur hans idé ledde till en kongressmotion och om vad som i slutändan kom ut av allt arbete han lagt ner på sitt förslag.

Vilka är dina förväntningar på stormötet?
Erik Olofsson, systemingenjör på Saab AB, Öst.
- Jag förväntar mig att få konkreta exempel på hur vi kan påverka och situationer där facket spelat roll. Och kanske även fall där facket inte lyckats så bra och vad man kan lära sig av det. Det ska bli skoj att få diskutera med andra unga, det känns som att alla här är relativt nya i arbetslivet precis som jag.

Linnéa Svan, klubbordförande på SSC Skellefteå AB, Västerbotten:
- Jag är mest nyfiken på vad Ung Arena är och vad de gör för något. Det känns viktigt att vara med på det här och få träffa andra förtroendevalda och utbyta erfarenheter. Jag har väl inga jättestora förväntningar utan är mest här för att skaffa mig mer kunskap.

Vilket var höjdpunkten och vad som saknades?
Banafshe Hejazi, vd-koordinator, Riksteatern, Stockholm:
- Som helhet är jag riktigt nöjd med helgen. Den här typen av forum skapar vikänsla. Gruppdiskussionerna kring borden har varit givande eftersom vi har haft så olika bakgrund och erfarenheter. Men framför allt snacket med folk i pauserna och på kvällen har varit skitroligt.
- Jag hade gärna sett att några kvinnliga föreläsare. Det var lite konstigt att alla var män med tanke på att majoriteten av Unionens medlemmar är kvinnor.
- Det har också varit för mycket fokus på att värva fler medlemmar, istället borde vi ha fokuserat på vad vi gör med de medlemmar Unionen redan har. Spelar det någon roll om vi är 500 000 eller 600 000 om majoriteten av medlemmarna inte är aktiva? Jag hade gärna sett den diskussionen, nationella möten som det här bör vara mer strategiska.

Stefan Öberg, ingenjör Fagerhults Belysning AB, Småland:
- Höjdpunkten var helt klart föreläsningarna om svenska modellen. De var intressanta och lätta att ta till sig. Jag fick reda på mycket nytt men även djupare kunskap om sådant jag kände till sedan tidigare. Detta är fulländat, ett riktigt bra upplägg.

Stormötet avslutades med val av ny styrgrupp som ska leda Ung Arenas arbete det kommande året. Eftersom fyra av fem i den tidigare styrelsen inte ställde upp till omval kom det in mycket nytt blod, Sara Stockfelt från Östersund är den som får stå för rutinen. Övriga medlemmar i styrgruppen är: Karolina Berntsson, Malin Nordlund, Robin Mattsson och Simon Asplund.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.