Bara en tredjedel av de fackliga företrädarna har fått utbildning i diskrimineringslagen som infördes 1999.
- Det är inte alla fackförbund som tagit den här frågan på allvar, säger handikappombudsmannen Lars Lööw.
Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder är namnet på den lag som infördes i maj 1999. Handikappombudsmannen (HO) är den som ska se till att lagen efterlevs. Men första instans när någon känner sig diskriminerad är facket som personen tillhör. Nu visar en enkätundersökning som HO gjort att fackförbunden ofta står dåligt förberedda för sådana ärenden.
- Det är svårt att utifrån enkäten dra slutsatser om vilka som är bra och vilka som är dåliga. Men det finns många som inte gör särskilt mycket, säger Torbjörn Andersson, arbetsrättsjurist på HO.
Förra året kom 48 anmälningar in till HO, i 16 av fallen har facket företrätt anmälaren, i 20 fall har man inte gjort det. I tolv fall har facket av olika orsaker inte blivit tillfrågat. I fyra av de ärenden som gick till förhandling lyckades facket nå en överenskommelse med arbetsgivaren.
SIF är ett av de förbund som varit aktiva när det gäller att företräda funktionshindrade medlemmar. Det mest kända exemplet på det är den elöverkänslige ingenjören Per Segerbäck.
Över huvud taget är TCO-förbunden de som satsat mest på utbildning och information till sina företrädare.
De flesta fackförbund har däremot inte i sin roll som arbetsgivare utbildat personalansvariga om lagen. Bara 7 av 46 förbund har gjort det.
Nu tänker HO starta ett nätverk med olika fackliga representanter där man ska föra ut information om lagen och utbyta erfarenheter. Hittills har ett tiotal intresseanmälningar kommit in.
LINDA SVENSSON© siftidningen