I januari fick 1 200 anställda på LKAB i Kiruna svara på frågor om hälsa, trivsel, sömn och hur mycket dagsljus de får, berättar tidningen Arbetsliv. Bakom forskningsprojektet står Stressforskningsinstitutet. Avsikten var bland annat att se om bristen på dagsljus kan försämra sömnen.
Hälften av de svarande var kontorsarbetare som arbetade ovan jord, hälften jobbade skift både ovan och under jord.
Resultatet kom som en överraskning för forskarna: kontorsarbetarna fick totalt sett lika lite dagsljus som skiftarbetarna.
Sakari Alanko, Unionenklubbens ordförande på LKAB, är däremot inte förvånad.
- Nej, det bygger på att vi som jobbar på kontor har 40-timmarsvecka. Vi är inomhus 2007 timmar per år. Underjordspersonalen jobbar 1 600 timmar per år. Därför kan de få lediga veckor ibland, då de kan vara utomhus.
Enligt Arbetsliv uppgav också 60 procent av de tillfrågade att de hade mer problem med nedstämdhet under vintern än övriga året. För en fjärdedel var det ett stort problem.
- Det är självklart bekymmersamt när det är mörkt under långt tid. Själv är jag född och uppvuxen här och har lärt mig leva med det, men det är nog mycket svårare för dem som flyttat hit, säger Sakari Alanko som tror att forskningsprojektet kan föra något gott med sig.
- Vi håller på med förhandlingar med företaget. Med det här kan man trycka på företaget för att kanske få fler lediga dagar, mer arbetstidsförkortning eller något sådant.
Enligt Anders Lindberg, LKAB:s informationschef, är det mest intressanta med studien att den visar att underjordspersonalen inte får mindre dagsljus än kontorspersonalen.
- På vintern kan man tycka att det är väldigt mörkt, på sommaren är det härligt ljust dygnet runt. Men det är nog inte specifikt för LKAB, det gäller nog alla som är bosatta här uppe. Vi uppmuntrar till friskvård, och att man ska promenera och cykla till jobbet. Det är inget som vi riktat in specifikt mot dagsljus. Kanske att den här studien gör att vi måste göra det, då är det intressant att man inte ska utgå från sina fördomar och komma ihåg också de som sitter på kontor hela dagarna.
Fakta
Solljus påverkar bland annat bildande av D-vitamin i kroppen. Brist på D-vitamin ökar risken för till exempel hjärtsjukdomar, depressioner och benskörhet. Brist på solljus hämmar också bildandet av signalsubstanser i hjärnan, någon som anses kunna orsaka årstidsbundna depressioner.