Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Colombia: Vanligaste dödsorsaken för män är mord

Publicerad
Colombia:
"Vanligaste dödsorsaken
för män är mord"

Latinamerikanska rytmer fyller den till hälften besatta, sterila SIF-lokalen. Freddy Pulecio presenteras som den dödshotade ledaren för oljefacket USO som lever i landsflykt. Romantiskt beskriver han Colombia som landet mellan de två haven med evig vår, rikt på naturtillgångar. Men av 35 miljoner invånare lever 17 miljoner på fattigdomsstrecket och 12 miljoner under det. Olja, kol, smaragder och vattenkraft lockar till sig utländska investerare som gör anspråk på fyndigheterna.

Det colombianska facket kämpar mot multinationella företag, mot privatisering av nationell industri och mot stora jordägare. En tre veckor lång strejk av 800 000 statligt anställda har just avslutats. Strejken bemöttes med militära medel. Många har flytt och fängslats, flera har mördats, sårats, försvunnit.
Brotten mot mänskliga rättigheter begås både av paramilitära grupper, militären, knarksyndikat och gerilla. Freddy hävdar att paramilitärerna finansieras av multinationella företag som inte är intresserade av att låta arbetarna organisera sig. Fackliga ledare filmas, sen skickas dödspatruller ut för att fysiskt eliminera dem. De allra flesta brotten förblir ouppklarade därför att militären i praktiken har immunitet.
Freddy har kämpat mot orättvisor sen han var tretton år. Han har varit med i studentrörelser, han har varit kolgruvearbetare och oljearbetare. Sedan 1986 har han varit ledare i fackets nationella styrelse. Ändå är han bara 40 år.
– I Colombia lever man inte så länge. Den vanligaste dödsorsaken för män är mord.
Finns det aktiva kvinnor i facket?

– Ganska få. Framför allt finns aktiva kvinnor inom lärar- och sjukvårdskårer.
Han funderar ett ögonblick, flinar sen och säger:
– Snart finns det bara kvinnor kvar.
Du har suttit fängslad i 1,5 år men är inte dömd för något.

– I Colombia fängslar de folk först och tar sen reda på vad man har gjort. Jag anklagades för att vara en subversiv* person. Det är en vanlig anklagelse. I fängelset blev jag utsatt för mordförsök men jag hade stöd av medfångarna så det lyckades aldrig. Så fort jag släpptes gjordes ett nytt mordförsök. Då blev jag rådd av min advokat att fly. Strax efteråt mördades advokaten. Men jag vill återvända. Min familj finns kvar och jag har mycket att uträtta.
Tror du på en bättre framtid?

– Ja, fast just nu ser det mörkt ut.
Är du inte rädd för att dö?

Tystnad.
– Döden är ett hinder i vägen för mina drömmar. Stannar du upp av rädsla dör det inom dig. Att vara levande död är värre än att dö på riktigt.

CECILIA FLYGT © SIF-tidningen 1998

*någon som ägnar sig åt omstörtande verksamhet.

Fakta:
156 fackliga aktivister dödades under 1997, enligt Fria Fackföreningsinternationalen.
1 miljon colombianer är flyktingar i sitt eget land.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.