Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefspris väcker ilska på SAS

Att SAS vd Rickard Gustafson utsetts till årets chef upprör kabinfacket.
- Man premierar antifackligt ledarskap, säger klubbordföranden Christer Karlsson.
Ola Rennstam Publicerad

I höstas tvingade SAS koncernchef Rickard Gustafson och flygbolagets styrelse facken att gå med på lönesänkningar för att, som ledningen hävdade, bolaget annars skulle kunna gå i konkurs. Senare visade det sig att 18 SAS-chefer samtidigt fått 14 miljoner kronor i bonusar.

I onsdagskväll utsågs Rickard Gustafson till årets chef i resebranschen vid resegalan Grand Travel Award i Stockholm. Han fick priset för "sitt arbete under höstens akuta kris i SAS, där han under extrem press lyckades sluta de avtal som krävdes för att rädda SAS och därmed räddades även majoriteten av arbetstillfällena samt produkten till de skandinaviska kunderna".

Kabinklubbens ordförande Christer Karlsson anser att det är magstarkt att nominera en person som varit ansvarig för det största angreppet på den svenska modellen i modern tid.
- Man premierar antifackligt ledarskap och det är under all kritik. Ordföranden för det danska kabinfacket CAU gick precis ut och sa att priset till Rickard Gustafson är ett hån mot deras medlemmar och det kan jag hålla med om. Jag har precis samma uppfattning, säger han.

Rickard Gustafson var nominerad av en jury bestående av Travel News redaktion samt sju resebyråchefer. Därefter har 50 chefer från resebranschens alla olika delar röstat fram honom som vinnare. Arrangören Travel News har tidigare förklarat att nomineringarna gjordes redan i mitten av december och då långt innan SAS bonusar blev kända.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.