Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer mobbar mest

Publicerad
Chefer mobbar mest
I nästan hälften av mobbningsfallen är det chefen som mobbar en anställd, enligt en ny undersökning. Samtidigt minskar antalet anmälda arbetsskador utom just mobbning och trakasserier.

Enligt den norska undersökningen, som presenteras i tidningen Arbetsmiljö, anser 27 procent att mobbning försämrar effektiviteten på arbetsplatsen. Den hårdast drabbade yrkesgruppen är grafikerna. Också bland verkstadsarbetare, handels- och kontorsanställda samt kommunalt anställda kontorister finns fler mobbningsfall än på övriga arbetsmarknaden.
Mobbning är vanligare på arbetsplatser med dålig arbetsmiljö, som låga kvalifikationskrav, monotona och tidspressade arbete samt missnöje med det sociala klimatet.
Förhållandena i Sverige är troligen jämförbara. Här har 8 procent uppgett att de har utsatts för mobbning. Enligt ny statistik från Arbetarsskyddsstyrelsen minskar alla arbetsskador utom mobbning och trakasserier. Det är kvinnor inom vård, omsorg och utbildning som i allt större utsträckning anmäler mobbning som arbetsskada.

Drabbar de svagare
Lennart Sjösten sysslar med arbetstid och fackligt sociala frågor
på SIF:s förbundskansli.
- Psykosociala problem accentueras i moderna arbetsorgansationer. Det finns inbyggda motsättningar i att ha mycket självstyre och stor frihet och för tung arbetsbörda. Om man är överhopad med arbete och uttröttad blir det roliga mindre roligt. Då ökar risken för att man tar till armbågarna, vilket främst drabbar gruppens svagare individer.
I problemet ingår att folk inte törs säga upp sig eftersom det är så svårt att få nytt jobb. Och att det kanske inte finns någon att vända sig till på arbetsplatsen. Skyddskommittéerna på arbetsplatserna borde aktivera sig på även det här området och lära sig känna igen nya belastningsproblem.
LISBETH NIEMINEN© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.