Samtidigt finns det ett tydligt samband mellan inkomstens storlek och hur mycket kompetensutveckling man får på jobbet. Av dem som har en månadslön under 16 000 kronor är det 39 procent som får kompetensutveckling i jobbet. Av dem som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden är det 94 procent som får kompetensutveckling, visar en LO-rapport.
De som arbetar på större företag har bättre möjligheter att få del av olika utbildningsinsatser. I företag med färre än tio anställda deltog i fjol ungefär var femte i utbildning, motsvarande siffra för företag med fler än 1 000 anställda var 60 procent.
LO-rapporten visar att 80 procent av sifarna får möjlighet till kompetensutveckling med minst en vecka per år. Sifarnas kompetensutveckling motsvarade i fjol 3,1 procent av arbetstiden. Av TCO-förbunden är det bara HTF:arna som får mindre. Mest får statstjänstemännen som utbildas under 7,5 procent av sin arbetstid. Sedan följer Lärarförbundet med 6,0 procent, Vårdförbundet med 5,4 och kommunaltjänstemännen med 5,3.
Trenden är att fler får utbildning på arbetstid. De senaste 15 åren har sifarna som får utbildning en vecka per år ökat med nästan 30 procent.
CHRISTINA SWAHN