Fredagen 13 juni informerades personalen om att bolaget var satt i konkurs. De fråntogs sina behörigheter och fick två timmar på sig att tömma kontoret, lämna tillbaka mobiltelefoner och bärbara datorer. Sen byttes låsen. De hann inte ens rensa datorerna. Det påminner om Stenbeckssfärens brutalitet när man stoppade utgivningen av FinansVision och avhyste journalisterna.
Fackförbundet CF har inte hjälpt de uppsagda med något trygghetspaket av den typ som Ericsson, Telia, ABB med flera företag ställt upp på efter förhandlingar med facket. Konkursen verkställdes till och med före löneutbetalning, vilket facket brukar betrakta som en särskilt försvårande omständighet. Den statliga lönegarantin ger max 100 000 kronor. Flera av de anställda hade jobbat 20-40 år i företaget och har fordringar på flera hundra tusen i lön och semesterersättning. Företagets skuld till personalen är på 7,7 miljoner.
CF hade kunnat undvika konkurs och planera för en ansvarsfull avveckling genom att ställa upp med ett ägartillskott. Det hade räckt med ca 10 miljoner, enligt en uppskattning. Men fackförbundets styrelse ville inte att medlemmarnas pengar skulle användas till uppgörelser med förbundets anställda. Här finns en rollkonflikt. Men om ett fackförbund inte kan uppträda anständigt mot sina anställda ombudsmän eller personal i helägda bolag, då är risken att trovärdigheten urholkas även när det gäller medlemsservicen.
Eftersom de uppsagda i konkursbolaget är organiserade i Sif ställs här fack mot fack. Sifklubben på STF Ingenjörsutbildning, moderbolag till STF Kompetens, delar CF:s åsikt att konkursen var oundviklig. Nu kan åtminstone jobben på moderbolaget räddas?
Det finns all anledning för konkursförvaltaren att granska de båda företagens ekonomi. Vårt reportage "Fackets förlorade heder" (sid 16) reser flera frågetecken. Varför var kompetensbolagets intäkter förra året dubbelt så höga som de bokförda? Varför visste de anställda inte om att deras bolag gjorts om till ett bemanningsföretag åt STF Ingenjörsutbildning? Varför utplånades firmanamnet Kompetens på alla ställen utom lönebeskedet? Varför har styrelsen för moderbolaget inte svarat på brevfrågor om konkursen?
Sifs ombudsman Kent Karlsson anser helt riktigt att man av ett fackförbundsägt företag borde "kunna kräva mer ryggrad. Man måste leva upp till etik och moral om man själv talar om det".
CF är inte den enda fackliga organisation som haft bekymmer med sina utbildningsföretag. Men CF-ordföranden Ulf Bengtssons försäkran att "vi har försökt göra så gott vi kan" räcker inte. Med den inställningen ska inte facket vara ägare till bolag, åtminstone inte bolag med anställda.
BJÖRN ÖIJER