Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bra arbetsmiljö kan höja pensionsåldern

En anpassning av arbetslivet är en förutsättning för att människor ska orka jobba längre och pensionsåldern höjas. En svensk studie visar att det är vid pensionen som människor blommar ut och detta på grund av att deras arbetsmiljö inte varit tillfredställande. Så mycket som 10 års föryngring kan mätas hos personer som nyligen gått i pension.
Madeleine Danemo Publicerad

- Det är inte bara de som haft ett riktigt dåligt arbetsliv som upplever detta utan mönstret är genomgående bland olika yrkesgrupper och bland kvinnor och män, säger Hugo Westerlund, forskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

I studien har forskarna undersökt den självupplevda hälsan hos drygt 14 000 anställda i det franska gas- och elbolaget EDF-GDF. Studien har sträckt sig från sju år innan pensioneringen till sju år efter. De anställda har fått vara på frågor om hur de mår och upplever sin arbetssituation.  De som upplevt att de haft en flexibel och bra arbetssituation upplever inte att förändringen blir lika stor. Hugo Westerlund menar att det därför är viktigt att ta tillvara de äldres kapacitet och erfarenhet genom att göra det lättare att anpassa arbetstid och öka möjligheten att byta karriär även efter 50-årsstrecket.

- Vi ska inte blunda för att det finns en åldersdiskriminering i arbetslivet. Där finns det mycket för företagen att jobba med. När arbetskraften kommer att behövas så måste attityderna mot äldre ändras. De äldres styrkor måste tas tillvara, säger Hugo Westerlund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.