Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bota glömska med choklad

Nu är det dags att komplettera de skrumpna äpplena i fruktkorgen med lite smaskiga praliner. En ny studie visar att mörk choklad ger positiva effekter på arbetsminnet.
Johanna Rovira Publicerad

Skippa kaffet till förmån för varm choklad nästa gång du besöker kaffeautomaten om du känner att ditt minne börjar bli opålitligt. Eller ännu hellre, ta en bit mörk choklad. Forskare har funnit att en hög dos kakao varje dag kan förbättra tillståndet för patienter som diagnostiserats med mild kognitiv svikt, enligt tidningen Daily Mail. 

Försökspersonerna, som alla var 70 eller äldre och fått diagnosen mild kognitiv svikt (som kan vara ett förstadium till Alzheimers), delades in i tre grupper och fick dagligen dricka choklad med en kakaohalt som antingen var hög, mittemellan eller låg. Minnestester visade att de som fick höga och mellanhöga doser av kakao gjorde betydligt bättre ifrån sig efter åtta veckors chokladdrickande än de som fått nöja sig med låga doser kakao. Bland annat var arbetsminnet bättre.

Dessutom hade de mest chokladstinna fått förbättrade insulinhalter och sänkt blodtrycket.

Choklad innehåller flavanoler och intresset för flavanolernas effekter har ökat betydligt inom den internationella forskningen under de senaste åren. Men kakao som medicin är inget nytt - kakaobönan har länge används som bot mot bland annat hjärtklappning, svimning och trötthet.

Kunaindianerna på San Blas-öarna utanför Panama, som dagligen konsumerar stora mängder kakao, löper mindre risk att drabbas av en mängd olika besvär, bland annat åldersberoende blodtryckstegring, njurbesvär och diabetes. Så fort indianerna flyttar och ändrar diet försvinner skyddet, enligt Läkartidningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.