Skippa kaffet till förmån för varm choklad nästa gång du besöker kaffeautomaten om du känner att ditt minne börjar bli opålitligt. Eller ännu hellre, ta en bit mörk choklad. Forskare har funnit att en hög dos kakao varje dag kan förbättra tillståndet för patienter som diagnostiserats med mild kognitiv svikt, enligt tidningen Daily Mail.
Försökspersonerna, som alla var 70 eller äldre och fått diagnosen mild kognitiv svikt (som kan vara ett förstadium till Alzheimers), delades in i tre grupper och fick dagligen dricka choklad med en kakaohalt som antingen var hög, mittemellan eller låg. Minnestester visade att de som fick höga och mellanhöga doser av kakao gjorde betydligt bättre ifrån sig efter åtta veckors chokladdrickande än de som fått nöja sig med låga doser kakao. Bland annat var arbetsminnet bättre.
Dessutom hade de mest chokladstinna fått förbättrade insulinhalter och sänkt blodtrycket.
Choklad innehåller flavanoler och intresset för flavanolernas effekter har ökat betydligt inom den internationella forskningen under de senaste åren. Men kakao som medicin är inget nytt - kakaobönan har länge används som bot mot bland annat hjärtklappning, svimning och trötthet.
Kunaindianerna på San Blas-öarna utanför Panama, som dagligen konsumerar stora mängder kakao, löper mindre risk att drabbas av en mängd olika besvär, bland annat åldersberoende blodtryckstegring, njurbesvär och diabetes. Så fort indianerna flyttar och ändrar diet försvinner skyddet, enligt Läkartidningen.