Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Börsraset hotar inte tjänstepensioner

Många av storbolagens pensionsstiftelser har gått dåligt de senaste åren. Men de anställda behöver inte frukta för sina tjänstepensioner.
Publicerad
Åtskilliga företag som valt att sköta sina pensionsavsättningar på egen hand har drabbats hårt av de senaste årens börsnedgång, visar en genomgång i Dagens Nyheter.
- De har sannolikt haft en hög aktieandel och en större risk i sin portfölj, säger Sifs pensionsexpert Gunilla Dahmm som också sitter i tjänstepensionsföretaget Alectas styrelse.
Företag med kollektivavtal om tjänstepensionen ITP kan välja mellan att låta Alecta förvalta pensionspengarna eller ta hand om dem själva, antingen via en stiftelse eller genom att använda dem i den löpande verksamheten. Med de senare alternativen kan företagen friare förfoga över ett eventuellt överskott. Å andra sidan kan de tvingas skjuta till pengar för att täcka underskott i sämre tider.
I det läget har många hamnat nu. Som exempel var avkastningen för Volvos pensionsåtaganden kraftigt negativ, minus 7,9 procent i fjol. Tillgångarna motsvarar bara drygt 80 procent av skulderna, enligt DN. Det här kan jämföras med motsvarande siffra för Alecta. I februari var den 113 procent.
Men för de blivande pensionärerna, de anställda på företagen, spelar inte det någon roll. Bolagen har en försäkring som skydd.
- För oss är båda systemen okej. De är likvärdiga eftersom företag som är bundna av kollektivavtal måste ha en kreditförsäkring, konstaterar Gunilla Dahmm.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.