Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Billigare bolån på gång för fackmedlemmar

I mitten av oktober hoppas TCO kunna presentera en rabatterad bolåneränta för alla medlemmar i TCO-förbunden.
- Vi är nu inne i ett väldigt intensivt förhandlingsskede med fyra olika heta banker, säger kanslichefen Torbjörn Bredin.
Anita Täpp Publicerad

Sedan Finansinspektionen presenterat en rapport som avslöjat att bankernas vinstmarginal vad gäller bolånen har ökat till den högsta nivån på tio år har räntedebatten åter tagit fart.

Villaägarnas riksförbund kräver politiska åtgärder och både statsministern Fredrik Reinfeldt och Finansmarknadsminister Peter Norman har uttalat kritik.

Peter Norman tycker att Villaägarna och andra organisationer ska använda sin makt till att gå tillsammans och begära bolåneofferter av bankerna.

I våras beslöt TCO att göra det.

TCO:s ordförande Eva Nordmark skrev brev till åtta storbanker för att få igång förhandlingar om förmånligare bolån för tjänstemannafackens 1,2 miljoner medlemmar.

- Vi vill pröva om det är möjligt att få till stånd någon typ av avtal genom att använda den konsumentmakt vi har tillsammans, sa hon då.

Sedan det visade sig att två banker, Nordea och Skandiabanken, inte var intresserade har förhandlingar pågått med de övriga: SBAB, Swedbank, SEB, Danske bank, Länsförsäkringar Bank och Handelsbanken.

I nuläget återstår fyra banker, med vilka det nu pågår intensiva förhandlingar.

- Vi har varit ganska tuffa med bankerna då det gäller vårt mål, att kunna presentera ett förslag för TCO-styrelsen i mitten av oktober. Och vår inriktning är att göra upp med en bank som får exklusivitet, säger Torbjörn Bredin, kanslichef på TCO.

Eftersom förhandlingarna nu är inne i ett "ytterst kritiskt läge" så kan Torbjörn Bredin inte avslöja några detaljer men uppger att han nu är betydligt mer hoppfull än han var före sommaren.

Hur intresserade har bankerna varit av det här?

- Det har varit olika. Vi har kunnat föra samtal i en god anda. Men man kan säga att några banker använde ett möte med oss till att försöka undervisa oss om hur synd det är om bankerna och hur svårt det här är, medan andra har varit väldigt intresserade av hur vi ska kunna hitta en lösning.

- En del banker har också lagt fram en massa andra rabatterbjudanden. Men vi har sagt att vi har vårt fokus i diskussionen på att åstadkomma en rabatt på bolånen. Sedan kan vi så klart också gärna överväga andra typer av rabatter och erbjudanden utöver det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.