Hur arbetsplatserna ska utformas för att också de som är 50 år och äldre ska orka och vilja arbeta kvar sin tid ut, det är arbetsmarknadens stora fråga. Dels med tanke på den förväntade arbetskraftsbristen, dels för att kostnaderna måste för sjukskrivningarna måste bli mindre.
Därför föreslår regeringens sjukförsäkringsutredning att arbetsgivare ska slippa betala sjukförsäkringsavgift för anställda över 55 år.
På två år har sjukskrivningarna ökat med 50 procent. De tre faktorer som slår igenom är ålder, kön och företagsstorlek. Äldre är sjukare än yngre och kvinnor är sjukare än män. Anställda i stora företag har dubbelt så hög sjukfrånvaro som mindre företag. Mest ökar den långa sjukfrånvaron, särskilt perioder över ett år.
Förebyggande och rehabiliterande åtgärder ska sättas in mycket tidigare än nu. Senast på 45:e sjukskrivningsdagen ska arbetsgivaren lämna rapport till försäkringskassan, baserad på en rapport gjord av företagshälsovården. Redovisningen av sjukfrånvaron bör finnas med i ett företags årsredovisning. Att sjuklöneperioden ska förlängas till 60 dagar från nuvarande fjorton är ett kritiserat förslag. Företag med normal sjukfrånvaro kommer att tjäna på omläggningen. Att det skulle bli förödande för småföretag förnekar utredaren Jan Rydh:
- Småföretag skulle få högkostnadsskydd. De flesta kommer att få lägre kostnader för sjuklönen än i dag. Bara i några få extrema fall med många långvariga sjukfall kan det bli dyrare än med nuvarande system.
LISBETH NIEMINEN© siftidningen 2000