Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bildar bolag för att slippa anställa vikarier

Publicerad

Bildar bolag för att slippa anställa vikarier

Ett nytt uthyrningsföretag ska täcka industrins vikariebehov i Skellefteå. Bolaget bildas för att företagen ska slippa ge vikarier fasta anställningar när LAS ändras.

Vid nyår ändras lagen om anställningsskydd. Alla vikarier som jobbat på ett företag i mer än tre år de senaste fem åren måste ges en fast anställning.
Det vill fyra industriföretag i Skellefteå komma undan. Ett sjuttiotal personer på nybildade uthyrningsföretaget Proffspoolen ska täcka deras behov vid arbetstoppar och semesterperioder.
- Det känns helt fel. Lagen gjordes om för att ge vikarier trygghet. Det här strider mot andemeningen hos lagstiftarna, säger Rolf Högdahl som är SIF-klubbens ordförande på Boliden Mineral, ett av företagen som är med i samarbetet.
På Boliden Mineral finns i dag över 100 vikarier. Alla kontrakt tar slut vid årsskiftet, när de nya reglerna börjar gälla.
- De kan plocka vilka de vill till det nya bolaget och behöver inte ta hänsyn till vikarier som jobbat i 10-12 år. Ett ypperligt tillfälle att göra sig av med oönskade personer.
Först anställs bara arbetare i Proffspoolen. Så småningom kan den bli aktuellt även för tjänstemän.
Proffspoolen är inspirerad av uthyrningsföretaget Industrikompetens i Linköping. Det startade för ett par år sedan, med syftet att behålla kompetens i regionen. Personer som blir friställda från lokala företag sugs upp och hyrs ut. Perioder när de inte har uppdrag får de anställda kompetensutveckling på något av medlemsföretagen.
- Industrikompetens har fungerat bra. Men det går inte att jämföra med det som händer i Skellefteå, där arbetslösheten är högre och syftena med att starta ett uthyrningsföretag annorlunda, säger SIF-ombudsmannen Hans Kalén i Linköping.
I Skellefteå är många vikarier besvikna.
- De hade hoppats på fasta jobb efter jul. Istället smyger företagen fram det här i sista minuten, säger Rolf Högdahl.
- Jag blir bedrövad. Företagen skapar sig en gräddfil och kör på utan att ta ansvar.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.