Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Besvikelse bland uppsagda Lap Power-anställda

Publicerad

Besvikelse bland uppsagda Lap Power-anställda

Ett tjugotal av de 167 uppsagda kommer att återanställas på Lap Power. Men för de flesta gäller det nu att söka nya jobb.

Många av de uppsagda på Lap Power är inte med i facket eller a-kassan. En av dem är Rasmus Miiros som har jobbat på lagret i 14 månader.
- Jag trodde inte jag skulle bli kvar här så länge. Och jag visste inte vilket fack jag skulle vara med i. Nästa gång jag får jobb går jag med i facket direkt, även om det bara är ett tillfälligt jobb.
Rasmus Miiros hoppas kunna börja på en datautbildning och få studiemedel när uppsägningstiden tar slut om några veckor.
Enligt anställningsavtalet ska Lap Power betala a-kasseavgiften för de anställda. Men det gäller att ansöka om det själv.
- En del har trott att företaget betalade automatiskt. Men de har gått på en nit och får ingen a-kassa nu, säger Sina M. Solouk.
Han har drivit ett eget företag samtidigt som han jobbade med data-support på Lap Power. Nu funderar Sina M. Solouk på att satsa på det egna företaget fullt ut.
- Även om de erbjöd mig att komma tillbaka hit skulle jag knappast göra det. Nysatsningen känns osäker och Lap Power betalar för dåliga löner.
Rovan Mansour fick fast jobb som PC-montör på Lap Power i höstas. Nu är han en av dem som sagts upp.
- Jag hoppade av en kurs i IT-teknik när jag fick jobb. Då visste jag inte att det gick dåligt för företaget. Jag var jättelycklig och trodde att jag skulle jobba här hur länge som helst. Nu önskar jag att jag hade fullföljt kursen istället.
De senaste veckorna har Rovan Mansour sökt ett tjugotal jobb.
- Jag har gått olika datautbildningar genom arbetsförmedlingen. Men på de flesta ställen kräver de högre kompetens än vad jag har. Om jag inte fått jobb i februari kommer jag söka en utbildning.
Lap Powers ledning har tre månader på sig att visa borgenärerna att företaget inte behöver gå i konkurs.
Företaget är satt under rekonstruktion och i mellandagarna blev 167 av 199 anställda uppsagda. Några dagar senare köpte riskkapitalbolaget IT Provider en del av företaget. Tack vare de nya ägarna kommer nu ca 15 personer som jobbar med data-support och fem inom administrationen att erbjudas återanställning.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.