Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bemanningsbranschens rekordtillväxt oroar Unionen

Bemanningsbranschen går som tåget just nu. Företagens omsättning är rekordstor och inom några år väntas andelen inhyrd personal vara dubbelt så stor som idag. Unionen oroas av bemanningsanställdas brist på inflytande.
Ola Rennstam Publicerad 2 mars 2011, kl 10:00

Under sista kvartalet förra året var 30 000 personer uthyrda genom olika bemanningsföretag. Under samma period ökade de 35 största bemanningsföretagen sin omsättning med 42 procent och för första gången någonsin översteg deras omsättning fem miljarder kronor. Det visar nya siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Optimismen spirar i branschen och de flesta företag räknar med ett nytt rekord för första kvartalet 2011. En orsak till rekorduppgången är att tjänstesektorn, som står för ungefär två tredjedelar inom personaluthyrning, påverkas senare än till exempel industrin av konjunkturuppgångar. En annan förklaring är att allt fler bolag väljer att ta in personal via bemanningsföretag i stället för att anställa som en direkt följd av de senaste ekonomiska kriserna.

I genomsnitt arbetar cirka 100 000 personer i bemanningsbranschen årligen. Och antalet förväntas att öka rejält. Inom ett par år tros andelen inhyrd arbetskraft vara mer än dubbelt så stor som idag.

- Jag tror att vi kommer att ha en nivå som är i paritet med Europa, som ligger någonstans kring 2-3 procent av de anställda, Vi ligger på strax över 1 procent i dag, säger Lars Kry, vd för Proffice, till TT.

Unionen, som har cirka 10 000 anställda medlemmar i bemanningsbranschen, ser dock orosmoln kring branschens rekordtillväxt. Idag har inhyrd personal generellt sett sämre lönevillkor och möjlighet till fortbildning än andra på arbetsmarknaden.

- Många har fortfarande inte månadslön, utan garantilön. Våra undersökningar visar att endast 30 procent får kompetensutveckling någon gång under året, vilket är betydligt lägre än Unionens medlemmar i snitt, säger Elisabeth Åberg, som gjort en stor utredning om bemanningsbranschen.

- Jag är inte förvånad över att branschen växer. Min utredning visar att branschen försöker öka grundbemanningen i företagen, alltså inte bara den bemanning som behövs vid arbetstoppar.

Elisabeth Åberg anser att det fackliga inflytandet för inhyrd personal är en fråga som ofta glöms bort.

- Bemanningsanställda har inflytande på bemanningsföretaget men inte på den faktiska arbetsplatsen. Om branschen skulle växa så mycket som de själva tror bör Unionen väcka frågan hur vi ska lösa det fackliga inflytandet. Det är ingen oviktig fråga om en stor grupp som hyrs in på ett företag saknar inflytande över sin arbetsplats och kanske inte får vara med på alla informationsmöten, säger hon.

- I Sverige har vi en seriös bemanningsbransch i det stora hela, men det innebär inte att allt är bra. Många gånger ställs det högre krav på de bemanningsanställda än på övrig personal, de ska prestera 100 procent varje dag. Det är oroande när villkoren är sämre och det fackliga inflytandet mindre.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.