Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bemanningsbranschen slår av på takten

Trots att konjunkturen är stadigt på väg nedåt fortsätter bemanningsbranschen att öka sin omsättning, om än med en viss inbromsning.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad

Den senaste mätningen visar en ökning med 12 procent för det tredje kvartalet jämfört med de tidigare kvartalen då ökningarna har legat runt 20 procent. Sedan år 2000 har omsättningen ökat med 146 procent och ligger nu på 4,3 miljarder kronor.

Nyligen varslade dock Manpower 60 anställda om uppsägning i Skövde och Lidköping. Visstidsanställda har också fått beskedet att deras uppdrag inte kommer att förlängas. Orsaken är den ekonomiska krisen och en vikande efterfrågan på arbetskraft.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på bemanningsföretagen 
inom Almega tycker inte att detta motsäger den positiva utvecklingen i bemanningsbranschen.

- Precis som i alla andra branscher följer bemanningsbranschen konjunkturen. När den går ner minskar kundernas behov av inhyrning, säger han.

Ändå fortsätter alltså siffrorna att peka uppåt. Henrik Bäckström menar att allt fler företag, branscher och offentlig sektor väljer att använda bemanningsföretagen som strategisk partner för sina personalbehov. Han tror att specialkompetenser kommer att bli allt viktigare i arbetslivet. En orsak är att det blir vanligare med arbete i projektform vilket gör att företagen tillfälligt hyr in den kompetens de behöver. Många företag väljer också att renodla sin kärnverksamhet och outsourcar därför till exempel växel och reception.

Cirka 70 procent av Bemanningsföretagens anställda tillhör Unionens avtalsområde och 30 procent tillhör LO. De tre dominerande yrkesområdena är lager/industri, kontor/administration samt ekonomi/finans.

Vilka delar och yrkesgrupper har en god prognos?

- Hälso- och sjukvård kommer att gå bra också i fortsättningen. Men en lika stark grupp är kontor och administration, tjänstemannayrkena, säger Henrik Bäckström.

Kommer bemanningsbranschen att ersätta "vanliga" anställningar på sikt?

- Det här är vanliga anställningar, säger han och berättar att branschen i Sverige utgör 1,3 procent av alla arbetande och sysselsätter 60 000 människor. Målet är att nå 3 procent av arbetsmarknaden 2010. Jämfört med till exempel England är det dock en blygsam siffra, där jobbar cirka 5 procent i bemanningsbranschen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.