Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Belönas för sitt arbete för chilenska gatubarn

Publicerad

Belönas för sitt arbete för chilenska gatubarn

Anne Demérus kom i kontakt med gatubarnen i staden Concepción i Chile 1984 genom arbetskamraten och skribenten Annette Kullenberg. Det började med ett par tusenlappar och har växt till en livsuppgift.

Första gången hon besökte barnhemmet som hon varit med och byggt upp, blev en chock. Det var fortfarande diktatur i Chile och många av barnen som bodde på hemmet hade suttit i fängelse.

Anne Demérus har i tretton år samlat in pengar, kläder och leksaker för Cersoprojektet, eller Rosa Gonzales hjälpfond som insamlingen heter i Sverige. Hon arbetar som korrekturläsare på Aftonbladet där ett hundratal anställda låter en summa från lönen dras varje månad. Ytterligare 130 av hennes vänner och bekanta stödjer projektet.

Unga Örnar ansvarade fram till förra året för insamlingen i Sverige. Många av dem är kvar och stödjer men det är Anne Demérus som personifierar arbetet. I år har hon fått två utmärkelser för sitt arbete, förre SIF-ordföranden Inge Granqvists stipendium för internationell solidaritet på 10 000 kronor och Body Shops "Moroten" på 25 000 kronor.

En del av pengarna kommer hon att använda till att åka till barnhemmet. Resten går till verksamheten där.

– Det finns många hål att stoppa i. Sist blev det till exempel att betala elräkningen, laga fönster, köpa sommarskor till barnen, ordna kalas och bjuda dem på cirkus. Sånt som de här barnen aldrig varit med om.

Under årens lopp har över hundra barn fått hjälp att leva ett vanligt liv. Enkla saker som att få vara som andra barn och gå i skola har för många av dem tidigare varit något de inte ens kunnat drömma om.

– Att få ett jobb och någonstans att bo är den stora segern, säger Anne Demérus.

LILIAN ALMROTH

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.