Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtalets utfall avgörs lokalt

Publicerad

En drivande klubb. I flera branscher är det avgörande för om medlemmarna ska få någon arbetstidsförkortning och kompetensutveckling.

På verkstadsområdet är arbetstidsförkortningen garanterad. Men för skogsindustrin krävs det lokala överenskommelser. I annat fall får medlemmarna ut förkortningen i pengar.
- SIF vill att klubbarna i första hand ska träffa avtal om arbetstidsförkortning, men vi kan inte tvinga någon. Och vill inte arbetsgivaren ha en förkortning kan de sätta stopp för den, säger Jimmy Söndergaard på SIF.
På liknande vis är det med kompetensutveckling inom flera branscher. Det är parternas mening att företagens utvecklingsplaner måste brytas ner till individuella utvecklingsplaner, heter det i avtalen med Svets och Stål- och Metall.
- Det här är ett verktyg för klubbarna. Men är det någon part som vill obstruera så kanske det inte blir några individuella utvecklingsplaner, säger Jimmy Söndergaard.
Inom verkstadsindustrin ska alla som begär få en individuell utvecklingsplan. Hur det ska gå till i praktiken är oklart.
- Om endera parten begär ska man förhandla om formerna, då kan man ta upp på vilket sätt individen ska begära den här utvecklingsplanen. Det skulle vara lite orationellt om alla medlemmar springer in till chefen, säger Kjell Hallberg på SIF.
- Nu har klubbarna fått ett instrument för att komma någonstans, då gäller det att utnyttja det.

Fakta om avtalen:

Arbetstidsförkortning: SIF krävde 15 timmar/år.
I verkstadsavtalet, liksom i stål- och gruvindustrin blev arbetsförkortningen 8 timmar eller 1 dag/ år. Skogsindustrin fick något mer, 9 timmar per år. Medlemmarna i verkstadsindustrin är de enda som är garanterade arbetstidsförkortning. I övriga branscher krävs lokala överenskommelser. För anställda inom skogsindustrin höjs annars månadslönen. Inom stål- och gruvindustrin kan klubben sluta avtal om antingen arbetstidsförkortning eller att pengar tillförs den lokala potten. I annat fall är det upptill varje medlem att välja mellan förkortning i tid, pension eller pengar. I samtliga fall handlar det om 0,5 procent av lönesumman per år.

Kompetensutveckling: SIF krävde minst en veckas kompetensutveckling per år och individuell utvecklingsplan för alla.
I inget av avtalen finns några dagar garanterade. Inom skogsindustrin ska alla få individuella utvecklingsplaner. Utveckling som ger ökad kompetens ska ge högre lön. Inom verkstadsindustrin och gruvindustrin ska de som begär få egna planer. För stål- och metall, och svets är parterna eniga om att individuella planer ska skapas.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.