Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Att tänka på innan avgångspension

Avgångspensionen innebär att man lämnar sin anställning frivilligt innan den vanliga pensionsåldern.
Anita Täpp Publicerad

För att få gå i avgångspension måste man vara minst 55 år, även om erbjudandet oftast riktas till den som är 60 och äldre.

Om det finns en fackklubb på jobbet brukar arbetsgivaren först försöka komma överens med klubben om att man ska ge ett sådant erbjudande, vilka som ska få det och hur ska det se ut.

Men eftersom en avgångspension är en enskild överenskommelse mellan en anställd och dennes arbetsgivare kan villkoren ändå se olika ut på samma arbetsplats.

Det vanliga är att arbetsgivaren löser ut den anställde genom att köpa en pensionsförsäkring för ett engångsbelopp och att försäkringsbolaget sedan ser till att avgångspensionen betalas ut.

Den brukar motsvara 70 till 75 procent av lönen fram till 65 års ålder och vara grundad på den fasta slutlönen inklusive semestertillägg. Men också ersättningar, som provision, ob-tillägg, bilförmån och subventionerad lunch, liksom naturaförmåner i form av helt fri kost och bostad, kan räknas in.

Pensionen ska också värdesäkras, exempelvis genom att den följer prisutvecklingen.

För att pensionärslivet efter 65 inte ska bli magrare än det hade blivit om man stannat kvar på jobbet ska man också ha kompensation så att varken den allmänna statliga pensionen eller den tjänstepension, som de flesta har, blir sämre.

Det är också bra om arbetsgivaren fortsätter att betalar premien för ens tjänstegrupplivförsäkring fram till 65-års dagen så att anhöriga får ett engångsbelopp om man skulle avlida innan dess.

Man bör också undersöka om det går att ha kvar sin eventuella gruppförsäkring på jobbet. I annat fall kan man behöva teckna en fortsättningsförsäkring, vilket kan bli ganska dyrt.

Om man har en gruppförsäkring via facket är det viktigt att fortsätta vara med i det och behålla försäkringen för att ha ett bra försäkringsskydd.

I broschyren Avgångspension, som PTK tagit fram, finns många fler råd om vad man behöver tänka på om man blivit erbjuden en avgångspension.
- Den ger ett bra stöd, men man behöver ändå rent allmänt ta hjälp av en expert. Hur pensionslösningarna ser ut är väldigt olika på företagen och om man får hjälp av en ombudsman så kan man också få till en så maximal lösning som möjligt, säger Per-Olof Westerlund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.