Åtgärdsprogram för Inexaanställda
Läget är inte alltför dyster. Det finns jobb, säger SIF-klubbens ordförande på Inexa Profiler i Luleå efter uppsägningarna i förra veckan. Men framtiden för företaget hänger bland annat på priset på råstål.
I förra veckan fick de anställda på Inexa Profiler veta vilka som tvingas lämna företaget. Totalt blev det 70 anställda som ska bort. Därav 20 tjänstemän och av dem är sex stycken medlemmar i SIF.
Enligt lokalpressen ska de flesta av de uppsagda kunna beredas anställning vid. Men det gäller nästan undantagslöst metallarna, säger Gunnar Bengtsson som är ordförande för SIF-klubben på Inexa Profiler i Luleå. Han tycker ändå inte läget bör vara alltför dystert för tjänstemännen heller:
- Det bör finnas goda möjligheter för dem som sagts upp att få nya jobb. De är unga och välutbildade och Luleå expanderar mycket på till exempel IT-sidan, säger han.
Vi har fått igång ett åtgärdsprogram med länsarbetsnämnden, Trygghetsrådet och Lernia som är ett bemanningsföretag.
Ett glädjetecken för dem som blir kvar på Inexa Profiler är att näringsminister Björn Rosengren på socialdemokraternas i Norrbotten distriktskongress i helgen lovade att Banverket ska få mer pengar att köpa räls för.
Därmed minskas ett av Inexa Profilers stora problem. Banverket har de senaste åren av ekonomiska skäl minskat sina beställningar på räls. Det har gjort att underhållet på landets järnvägar har blivit eftersatt. Men nu ska Banverket alltså kunna byta räls något tidigare än planerat.
Ett annat problem för Inexa Profiler är det ökade råstålspriset. Gunnar Bengtsson hoppas att företaget ska kunna avtala med SSAB om något billigare råvaror för att Inexa Profilers framtid ska säkras på längre sikt.
GUNNAR HÄGG© siftidningen