Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Åtgärdsprogram för Inexaanställda

Publicerad

Åtgärdsprogram för Inexaanställda

Läget är inte alltför dyster. Det finns jobb, säger SIF-klubbens ordförande på Inexa Profiler i Luleå efter uppsägningarna i förra veckan. Men framtiden för företaget hänger bland annat på priset på råstål.

I förra veckan fick de anställda på Inexa Profiler veta vilka som tvingas lämna företaget. Totalt blev det 70 anställda som ska bort. Därav 20 tjänstemän och av dem är sex stycken medlemmar i SIF.
Enligt lokalpressen ska de flesta av de uppsagda kunna beredas anställning vid. Men det gäller nästan undantagslöst metallarna, säger Gunnar Bengtsson som är ordförande för SIF-klubben på Inexa Profiler i Luleå. Han tycker ändå inte läget bör vara alltför dystert för tjänstemännen heller:
- Det bör finnas goda möjligheter för dem som sagts upp att få nya jobb. De är unga och välutbildade och Luleå expanderar mycket på till exempel IT-sidan, säger han.
– Vi har fått igång ett åtgärdsprogram med länsarbetsnämnden, Trygghetsrådet och Lernia som är ett bemanningsföretag.
Ett glädjetecken för dem som blir kvar på Inexa Profiler är att näringsminister Björn Rosengren på socialdemokraternas i Norrbotten distriktskongress i helgen lovade att Banverket ska få mer pengar att köpa räls för.
Därmed minskas ett av Inexa Profilers stora problem. Banverket har de senaste åren av ekonomiska skäl minskat sina beställningar på räls. Det har gjort att underhållet på landets järnvägar har blivit eftersatt. Men nu ska Banverket alltså kunna byta räls något tidigare än planerat.
Ett annat problem för Inexa Profiler är det ökade råstålspriset. Gunnar Bengtsson hoppas att företaget ska kunna avtala med SSAB om något billigare råvaror för att Inexa Profilers framtid ska säkras på längre sikt.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.