Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsrätt för papperslösa utreds

Papperslösa kan komma att skyddas av arbetsrätten. Regeringen utreder frågan, och svenska fack arbetar nu för att lagen ska gälla alla, även dem som saknar arbetstillstånd.
Rickard Jakbo Publicerad

Arbete utan tillstånd är ett brott i svensk lag. Ingen vet om det även betyder att de papperslösa saknar arbetsrättsligt skydd, exempelvis när det gäller arbetsmiljö och arbetstidsregler. I till exempel Storbritannien bryr sig inte domstolarna om de papperslösa som hamnar i konflikt med sina arbetsgivare, motivet är att avtalen syftar till olagligt arbete. Sverige skulle kunna gå samma väg.

- Det skulle kunna bli så, men vi hoppas och tror inte det, säger TCO:s jurist Samuel Engblom som sitter med i utredningens referensgrupp.

Han tror snarare att regeringens utredare Sten Heckscher väljer att lyssna på den svenska fackföreningsrörelsen.

- Vi vill se en tydlig skrivning om att de är arbetstagare i arbetsrättslig mening, säger TCO:s jurist.

Att inte se de papperslösa som arbetstagare skulle innebära att de inte har några juridiska rättigheter som rör arbetet. TCO menar också att det skulle ge oseriösa arbetsgivare en fördel. De kan ju ge sina papperslösa hur dåliga arbetsvillkor som helst, utan att riskera repressalier.

Utredningens primära uppgift är att införliva EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare som anställer papperslösa. I direktivet står att den kommande lagen ska innebära avskräckande och effektiva sanktioner gentemot arbetsgivaren. Det ska också bli möjligt för papperslösa att utkräva tre månadslöner av arbetsgivare som inte betalar lön.

I oktober 2010 ska utredningen vara färdig. EU:s direktiv ska vara en del av svensk lag senast i juli 2011.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.